ciasto Miś na północy z bezą

Zabawne ciasto rozbawi dzieci! I pyszne jak! To ciasto o nazwie "Miś na północy" uwielbia moja najmłodsza córka - dla niej jestem gotowa powtarzać to arcydzieło w kółko. Ciasto naprawdę okazuje się bardzo smaczne, warto spróbować!
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 14 % 10 g
węglowodany 78 % 54 g
328 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

1. Przygotowujemy ciasta.

zmiękcz masło w kuchence mikrofalowej (lub po prostu w temperaturze pokojowej), włóż do miski, dodaj cukier i śmietanę oraz proszek do pieczenia. Masę pocieramy łyżką, aż będzie gładka.

na tym etapie podziel masę na dwie równe części i stopniowo wprowadzaj mąkę (połowę porcji) do jednej części ciasta, a do drugiej mąkę (pozostałą porcję) i proszek kakaowy. Zagniatamy dwa ciasta-powinny być miękkie i elastyczne.

rozwałkuj 3-4 ciasta z każdego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 7 minut.

2. Teraz przechodzimy do kremu.

przygotuj krem, ubijając śmietanę z cukrem. Krem jest prosty, ale bardzo smaczny. Posmaruj schłodzone ciasta kremem, naprzemiennie czekoladowy z białym. I w ten sposób zbieramy ciasto.

3. Najciekawszym etapem jest dekoracja.

aby pokryć ciasto, potrzebujemy lukru. Wlej mleko do rondla, dodaj cukier i kakao, Wyślij do ognia. Doprowadzając masę do wrzenia, Wprowadzamy masło, gotujemy przez 1-2 minuty. Schłodzić lukier do temperatury pokojowej i przykryć nim ciasto. Pozwól glazurze "chwycić" w lodówce przez pół godziny i przejdź do dalszych manipulacji, a raczej narysuj niedźwiedzia.

aby to zrobić, rozpuść białą czekoladę w kuchence mikrofalowej, dodaj olej roślinny, wymieszaj. Powstały koktajl jest ładowany do strzykawki i za jego pomocą rysujemy sztukę. Możesz pomóc wykałaczką - więc obraz będzie piękniejszy.

zrobimy lód i zorzę polarną z lukru cukrowo-białkowego. Aby to zrobić, ubij białka z cukrem pudrem, dodając sok z cytryny na samym końcu. Podziel masę na części i dodaj barwniki spożywcze. To wszystko, paleta jest gotowa - możesz puścić wodze fantazji! Kończymy sztukę posypką cukierniczą w postaci gwiazdek.

odstawiamy ciasto, ciasta - moczymy tak długo, jak wytrzymamy (co najmniej 3-4 godziny) i zbieramy się przy stole na herbatę! Poczuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy