niesłodzone ptysie ze szczawiu i twarogu

Prosty przepis na pikantne ptysie ze szczawiem i twarogiem.
EdaprostaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 34 % 15 g
węglowodany 45 % 20 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

prosty przepis na pikantne ptysie ze szczawiem i twarogiem. Witam wszystkich! Teraz świeże zbiory szczawiu wyrosły w ogrodach i ogrodach warzywnych, dlaczego nie zrobić z niego pysznych bułek?

rozmrozić z wyprzedzeniem lub przygotować ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
pokrój szczaw na małe paski. Wymieszaj z twarogiem, dodaj starty ser, sól, pieprz czosnek, rozbij jajko. Dobrze wymieszaj.
rozwałkuj ciasto, podziel na kwadraty. Rozłóż nadzienie na środku połowy kwadratu, posmaruj krawędzie wodą, przykryj drugą połową ciasta, ściśnij krawędzie.
Pozostałe jajko wstrząśnij, posmaruj wierzch ptysiów, aby przyrumieniły się w piekarniku. Wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy