niesłodzone ptysie ze szczawiem i twarogiem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
prosty przepis na pikantne ptysie ze szczawiem i twarogiem. Witam wszystkich! Teraz świeże zbiory szczawiu wyrosły w ogrodach i ogrodach warzywnych, dlaczego nie zrobić z niego pysznych bułek?
rozmrozić z wyprzedzeniem lub przygotować ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
pokrój szczaw na małe paski. Wymieszaj z twarogiem, dodaj starty ser, sól, pieprz czosnek, rozbij jajko. Dobrze wymieszaj.
rozwałkuj ciasto, podziel na kwadraty. Rozłóż nadzienie na środku połowy kwadratu, posmaruj krawędzie wodą, przykryj drugą połową ciasta, ściśnij krawędzie.
Pozostałe jajko wstrząśnij, posmaruj wierzch ptysiów, aby przyrumieniły się w piekarniku. Wysyłamy do piekarnika na 20-25 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g