skład / składniki
metoda gotowania
jak zwykle zaczynamy od biszkoptu. Aby to zrobić, rozbij jajka do miski, dodaj cukier, ubij, aż zwiększą objętość dwa razy. Następnie przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj. Formę smarujemy olejem roślinnym (zawsze używam formy dzielonej-bardzo wygodnie), wlewamy całe ciasto, wyrównujemy powierzchnię szpatułką i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia Nie otwieramy drzwi piekarnika! Schłodzić gotowy biszkopt w temperaturze pokojowej, a dopiero potem wyjąć z formy.
rozcieńczamy żelatynę w wodzie, dajemy jej czas na pęcznienie (około 15 minut). W międzyczasie włóż twaróg do miski, wlej śmietanę, pokrój banany, wlej cukier i wanilinę. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą blendera zanurzeniowego, aż masa stanie się całkowicie jednorodna i na powierzchni pojawią się bąbelki. Żelatynę rozpuszczamy w łaźni wodnej (nie gotujemy!!!), następnie cienkim strumieniem wlewamy do masy twarogowej, energicznie mieszając.
zbieranie ciasta:
- natychmiast pokrój biszkopt na 2 ciasta;
- rozłóż dolne ciasto w dzielonej formie, nasącz sokiem (wziąłem zakupiony sok bananowy, ponieważ mamy również suflet bananowy);
- wylewamy suflet, wyrównujemy;
- namocz drugie ciasto sokiem i rozłóż na sufle.
wysyłamy przyszłe ciasto do lodówki na dwie godziny, a tymczasem zajmiemy się kremem dekoracyjnym. Aby to zrobić, ubij schłodzoną śmietanę na szczyty, dodaj przesiany cukier puder, dodaj ser śmietankowy i ubij do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Wysyłamy krem do lodówki na godzinę.
wyjmujemy gotowe ciasto z lodówki, wyjmujemy z formy(z dzieloną formą nie ma żadnych problemów). Część kremu (150 g) barwimy żelowym barwnikiem na jasnoróżowy kolor. Nałóż lekki krem na obwód ciasta za pomocą strzykawki do ciasta, wyrównaj skrobakiem. Następnie nakładamy losowo różowy krem i nadajemy kształt grzbietem łyżeczki.
prawie koniec! Pokrywamy powierzchnię ciasta jadalnym nadrukiem fotograficznym (zamówionym w sklepie ze słodyczami) z ulubionymi postaciami z kreskówek i dekorujemy Marshmallow, posypką cukierniczą. Pozostałą śmietanę zabarwiamy niebieskim barwnikiem i dekorujemy ciasto strzykawką do ciasta za pomocą różnych dysz. To wszystko! Wysyłamy do lodówki na 60 minut.
podawaj ciasto na stole z gromkimi oklaskami i entuzjastycznymi okrzykami gości!
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal / 100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g