skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ustaw masło nożem.
Krok 2:
Dodaj masło i proszek do pieczenia do mąki.
Krok 3:
Wszystko dokładnie ugniataj rękami, aż utworzy się jednorodna miękisz.
Krok 4:
Następnie musisz oddzielić białka od żółtek. Dodaj żółtka, cukier 60 gramów (2 czubate łyżki stołowe, reszta cukru idzie do przygotowania śmietany), szczyptę soli i waniliny. Zagnieść twarde ciasto.
Krok 5:
Ciasto zwinąć w kulkę, zawinąć w torebkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 6:
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je bezpośrednio w formie na dnie i wzdłuż ścian formy. Następnie pokrój banany w plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta.
Krok 7:
Takie piękno powinno się okazać. Banany powinny całkowicie przykryć ciasto.
Krok 8:
Następnie równomiernie rozprowadzamy śmietanę na polanie bananowej) i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 200C przez 20 minut. W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem.
Krok 9:
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie rozprowadzamy białka ubite cukrem na wierzchu.Wysyłamy ponownie do piekarnika na 5-7 minut, wstępnie zwiększam temperaturę piekarnika do 220C.jeśli białka są słabo ubite cukrem, a białko osiada, to nie ma w tym nic złego, smak ciasta w żadnym wypadku nie ucierpi. Podawaj ciasto na zimno, koniecznie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g