Ciasto Bananowe Mama

ciasto jest proste i niesamowicie pyszne-dekoracja każdego stołu! Jestem zakochana w tym cieście. Przygotowanie go nie jest trudne, a efekt jest niesamowity. Ciasto należy podawać na zimno, ale po ugotowaniu nie powstrzymałem się i zjadłem kawałek. Ale ciasto przyniosło prawdziwy efekt, gdy ostygło i stało w lodówce. Nie można przestać !
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 69 % 33 g
239 kcal
IG: 3 / 21 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ustaw masło nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj masło i proszek do pieczenia do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie ugniataj rękami, aż utworzy się jednorodna miękisz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz oddzielić białka od żółtek. Dodaj żółtka, cukier 60 gramów (2 czubate łyżki stołowe, reszta cukru idzie do przygotowania śmietany), szczyptę soli i waniliny. Zagnieść twarde ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwinąć w kulkę, zawinąć w torebkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je bezpośrednio w formie na dnie i wzdłuż ścian formy. Następnie pokrój banany w plasterki i rozłóż na wierzchu ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie piękno powinno się okazać. Banany powinny całkowicie przykryć ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie równomiernie rozprowadzamy śmietanę na polanie bananowej) i wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 200C przez 20 minut. W tym czasie ubij białka z pozostałym cukrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie rozprowadzamy białka ubite cukrem na wierzchu.Wysyłamy ponownie do piekarnika na 5-7 minut, wstępnie zwiększam temperaturę piekarnika do 220C.jeśli białka są słabo ubite cukrem, a białko osiada, to nie ma w tym nic złego, smak ciasta w żadnym wypadku nie ucierpi. Podawaj ciasto na zimno, koniecznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy