skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj wodę i cukier, podpal. Zagotuj, gotuj przez 2 minuty i wyłącz. Robimy ciasto. Bierzemy ciepłe mleko, dodajemy świeże drożdże. Dodaj jajka, sól, cukier i 100 ml oleju roślinnego. Dobrze wymieszaj wszystko, możesz zrobić wszystko w mikserze. Dodaj przesianą mąkę w częściach i dobrze wymieszaj, możesz to zrobić w mikserze. Mam takie ciasto, wkładamy je do kubka i przykrywamy ręcznikiem, zostawiamy na godzinę.
Krok 2:
Po godzinie tak się podniosło.
Krok 3:
Podziel ciasto na 3 części.
Krok 4:
Weź jedną część ciasta, rozwałkuj ją cienko. Posmaruj olejem roślinnym, około łyżki.
Krok 5:
Złóż warstwę na pół.
Krok 6:
Zwiń ponownie. W ten sposób. I rozwiń go.
Krok 7:
Pokrój ciasto na takie paski o szerokości 2 cm.
Krok 8:
Rozciągamy i skręcamy każdy pasek, a następnie robimy bułkę
Krok 9:
Robimy to samo z resztą ciasta. Kładziemy go natychmiast na arkuszu, na papierze, przykrywamy. Pozostaw na 20 minut. Ciasto rośnie szybko i dobrze.
Krok 10:
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180gr na 25 minut.
Krok 11:
Gotowe wyjmujemy z piekarnika
Krok 12:
Natychmiast, zanurzamy na gorąco w syropie. Konieczne jest zanurzenie po obu stronach. I kładziemy go na papierze. Potem jeszcze Pomazałem z góry pędzlem.
Krok 13:
Pozwól im teraz ostygnąć. Takie bułki można zamrozić, będą z tego tylko smaczniejsze. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g