dmuchane bułeczki w syropie

Niesamowite bułeczki. Pierwszy raz robię taki pyszny przepis. Jesteśmy przyzwyczajeni do pieczenia bułek z nadzieniem i bez nadzienia. Ale na pewno jeszcze tego nie próbowałeś. Te bułeczki zanurzamy w syropie! I wydawałoby się, że muszą się z tego namoczyć, ale nie, stają się tylko lepsze i smaczniejsze. Spróbuj koniecznie.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 42 g
260 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj syrop. Aby to zrobić, wymieszaj wodę i cukier, podpal. Zagotuj, gotuj przez 2 minuty i wyłącz. Robimy ciasto. Bierzemy ciepłe mleko, dodajemy świeże drożdże. Dodaj jajka, sól, cukier i 100 ml oleju roślinnego. Dobrze wymieszaj wszystko, możesz zrobić wszystko w mikserze. Dodaj przesianą mąkę w częściach i dobrze wymieszaj, możesz to zrobić w mikserze. Mam takie ciasto, wkładamy je do kubka i przykrywamy ręcznikiem, zostawiamy na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po godzinie tak się podniosło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel ciasto na 3 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź jedną część ciasta, rozwałkuj ją cienko. Posmaruj olejem roślinnym, około łyżki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż warstwę na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń ponownie. W ten sposób. I rozwiń go.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ciasto na takie paski o szerokości 2 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozciągamy i skręcamy każdy pasek, a następnie robimy bułkę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robimy to samo z resztą ciasta. Kładziemy go natychmiast na arkuszu, na papierze, przykrywamy. Pozostaw na 20 minut. Ciasto rośnie szybko i dobrze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180gr na 25 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe wyjmujemy z piekarnika

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast, zanurzamy na gorąco w syropie. Konieczne jest zanurzenie po obu stronach. I kładziemy go na papierze. Potem jeszcze Pomazałem z góry pędzlem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozwól im teraz ostygnąć. Takie bułki można zamrozić, będą z tego tylko smaczniejsze. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy