echpochmak na kefirze

pyszne paszteciki z soczystym nadzieniem. Upiecz dla swoich bliskich! Echpochmaki przekonały mnie za pierwszym razem. Próbowałem już ich wykonania z ciasta przaśnego, ale ciasto na kefirze dało oczywiście zupełnie inny wynik - ciasta są miękkie, bujne, a nadzienie cieszy się soczystością dzięki bulionowi i cebuli.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 61 % 20 g
156 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier i suche drożdże. Następnie rozbij jajko, wlej kefir i olej roślinny. Zagniatamy bujne, miękkie ciasto. W międzyczasie ciasto "odpoczywa", zajmijmy się nadzieniem.

obierz ziemniaki i cebulę, umyj mięso. Teraz wszystkie składniki muszą zostać zmielone. Aby nie komplikować życia, przepuszczamy wszystko przez maszynę do mięsa za pomocą dyszy z dużymi komórkami, dodajemy sól i voila - nadzienie jest gotowe!

podziel ciasto na małe kulki, zwiń je w ciasta, rozłóż nadzienie na środku. Ściśnij krawędzie, tworząc trójkąt (nie ściskaj do końca, potrzebujemy otworu). Kładziemy produkty na blasze wyłożonej pergaminem.

smarujemy echpochmaki ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika, podgrzewając go do 200 stopni. Po 20 minutach wyjmujemy blachę do pieczenia i wlewamy bulion (około 1 łyżka.łyżka) do otworu każdego echpochmaka. Włóż blachę do piekarnika na kolejne pół godziny.

oto jakie piękne wyszło wypieki-cieszy oko i nie tylko :)

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal / 100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy