skład / składniki
metoda gotowania
wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier i suche drożdże. Następnie rozbij jajko, wlej kefir i olej roślinny. Zagniatamy bujne, miękkie ciasto. W międzyczasie ciasto "odpoczywa", zajmijmy się nadzieniem.
obierz ziemniaki i cebulę, umyj mięso. Teraz wszystkie składniki muszą zostać zmielone. Aby nie komplikować życia, przepuszczamy wszystko przez maszynę do mięsa za pomocą dyszy z dużymi komórkami, dodajemy sól i voila - nadzienie jest gotowe!
podziel ciasto na małe kulki, zwiń je w ciasta, rozłóż nadzienie na środku. Ściśnij krawędzie, tworząc trójkąt (nie ściskaj do końca, potrzebujemy otworu). Kładziemy produkty na blasze wyłożonej pergaminem.
smarujemy echpochmaki ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika, podgrzewając go do 200 stopni. Po 20 minutach wyjmujemy blachę do pieczenia i wlewamy bulion (około 1 łyżka.łyżka) do otworu każdego echpochmaka. Włóż blachę do piekarnika na kolejne pół godziny.
oto jakie piękne wyszło wypieki-cieszy oko i nie tylko :)
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal / 100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g