skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka do głębokiego pojemnika, ubijamy do puszystości, wlewamy cukier, ubijamy do stabilnych i mocnych szczytów.
2. Posiekaj trochę orzechów nożem i smaż na suchej patelni (bez dodawania oleju) przez 4-5 minut.
3. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z proszkiem kakaowym, aż będzie gładka.
4. Łączymy śmietanę i mieszankę jajeczną, delikatnie mieszamy, wlewamy mąkę, a wraz z nią sodę gaszoną octem.
5. Dodaj orzechy i skórkę do miski z ciastem, wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na całej masie.
6. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa ciasta na przemian w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Schłodzić ciasta na ruszcie.
7. Włóż skondensowane mleko do miski i dodając do niego zmiękczone masło, ubij, aż będzie gładkie. To będzie krem.
8. Pokrój każde ciasto na dwie części (w rezultacie otrzymasz cztery cienkie ciasta), posmaruj kremem, a tym samym Zbierz ciasto. Nie należy wysyłać do lodówki. Teraz przygotujemy lukier (tylko 5-7 minut), polej i spróbujemy ciasta.
9. Wybieramy rondel, wlewamy mleko, wlewamy cukier i kakao,podpalamy, mieszamy trzepaczką, gotujemy aż zgęstnieje, mieszając. Następnie dodaj masło do glazury (nada połysk), pozwól mu całkowicie się stopić i wyłącz ogień.
niech lukier trochę ostygnie i polej ciasto. Dekorujemy go według własnego gustu. Gotowe!
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g