ciasto Czarny Książę ze skondensowanym mlekiem

ciasto dla miłośników czekolady. Gotowanie jest naprawdę proste! Ciasto & quot; Czarny Książę & quot; to delikatne i miękkie ciasta, bogaty czekoladowy smak, a przy tym ciasto nie wymaga długiego namaczania w lodówce. Dzielę się przepisem mojej mamy - jest bardzo udany pod każdym względem:) będę zadowolony z recenzji.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 29 % 19 g
węglowodany 61 % 40 g
363 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Rozbijamy jajka do głębokiego pojemnika, ubijamy do puszystości, wlewamy cukier, ubijamy do stabilnych i mocnych szczytów.

2. Posiekaj trochę orzechów nożem i smaż na suchej patelni (bez dodawania oleju) przez 4-5 minut.

3. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z proszkiem kakaowym, aż będzie gładka.

4. Łączymy śmietanę i mieszankę jajeczną, delikatnie mieszamy, wlewamy mąkę, a wraz z nią sodę gaszoną octem.

5. Dodaj orzechy i skórkę do miski z ciastem, wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na całej masie.

6. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa ciasta na przemian w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Schłodzić ciasta na ruszcie.

7. Włóż skondensowane mleko do miski i dodając do niego zmiękczone masło, ubij, aż będzie gładkie. To będzie krem.

8. Pokrój każde ciasto na dwie części (w rezultacie otrzymasz cztery cienkie ciasta), posmaruj kremem, a tym samym Zbierz ciasto. Nie należy wysyłać do lodówki. Teraz przygotujemy lukier (tylko 5-7 minut), polej i spróbujemy ciasta.

9. Wybieramy rondel, wlewamy mleko, wlewamy cukier i kakao,podpalamy, mieszamy trzepaczką, gotujemy aż zgęstnieje, mieszając. Następnie dodaj masło do glazury (nada połysk), pozwól mu całkowicie się stopić i wyłącz ogień.

niech lukier trochę ostygnie i polej ciasto. Dekorujemy go według własnego gustu. Gotowe!

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy