skład / składniki
metoda gotowania
rozbijamy jaja kurze do głębokiej miski, wlewamy cukier, ubijamy do puszystości. Stopniowo wprowadzamy oliwę z oliwek do białej masy. Następnie przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wanilinę. Delikatnie wymieszaj masę silikonową (drewnianą) szpatułką, ruchami od dołu do góry i odwrotnie(nie ubijaj mikserem!).
dno dzielonej formy wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (Czas może się nieco różnić, ponieważ zależy od rodzaju piekarnika i jego mocy, w każdym razie biszkopt należy przebić drewnianą wykałaczką, jeśli jest suchy - biszkopt jest gotowy). W ten sposób pieczemy dwa ciasta i zostawiamy je na noc (jeśli brakuje czasu, to co najmniej na 3 godziny).
ubij skondensowane mleko z masłem, aż będzie puszyste. Syrop jagodowy łączy się z sokiem pomarańczowym.
pokrój każdy biszkopt na dwa ciasta (w sumie wyjdzie 4), namocz mieszaninę syropu i soku, posmaruj przygotowaną śmietaną. Zbieramy ciasto. Produkt pokrywamy również kremem na wierzchu, tym samym wyrównując boki i powierzchnię (pod mastyksem jest to konieczne), wysyłamy do lodówki zarówno do impregnacji, jak i do uchwycenia powierzchni (na 2 godziny).
cóż, nadszedł czas, aby pokryć gotowe ciasto mastyksem. Teraz dekorujemy produkt figurkami, wcześniej formując je z barwionego mastyksu (robię to 2-3 dni przed złożeniem ciasta i przechowuję dekoracje w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku). Ale możesz to zrobić tuż przed podaniem. Rzeźbienie nie jest trudne-materiał przypomina zwykłą plastelinę. Po prostu włącz fantazję.
oto piękny tort dla przyszłego strażaka!
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g