pyszne chipsy pita z czosnkiem

Łatwy i szybki sposób na przygotowanie frytek w domu. Bardzo podoba mi się ten przepis, ponieważ jest naturalny, bez chemii. Możesz fantazjować ze smakami, a także dawać dzieciom.
_ka_bu_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 90 % 83 g
węglowodany 9 % 8 g
786 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To są wszystkie składniki, których będziemy potrzebować

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz pokroić czosnek lub przepchnąć go przez prasę do czosnku. Wziąłem przyprawy do grilla i paprykę na łyżeczce bez zjeżdżalni. I oczywiście dodaj olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj zieleninę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj natkę pietruszki do miski, wymieszaj i pozostaw, aby warzywa nasiąkły przyprawami. Jeśli nie chcesz używać masła, możesz zrobić chipsy z serem lub posmarować je dowolnym sosem. Lubię słodko-kwaśny i serowy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tniemy chaotycznie chleb pita. Możesz ciąć rombami, kwadratami, a nawet kółkami) nie próbuj uzyskać takich samych kawałków, jak w zakupionych frytkach, ale staraj się, aby kawałki były bardzo duże

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik o 180 stopni, w tym czasie połóż chleb pita na blasze do pieczenia i posmaruj naszą dziwnie wyglądającą mieszanką) po 3-4 minutach Odwróć blachę do pieczenia, aby frytki były równomiernie upieczone i nie paliły się ( w zależności od piekarnika) nadal czekamy 3-4 minuty i wyciągamy blachę do pieczenia. Działaj szybko) albo natychmiast przygotuj 2 blachy do pieczenia, albo szybko włóż je do talerza i zacznij rozmazywać inne kawałki mieszanką (w tym przypadku możesz się poparzyć)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasze domowe chipsy są gotowe! Zaproś gości, oglądaj filmy, bo masz już pyszną przekąskę)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy