skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To są wszystkie składniki, których będziemy potrzebować
Krok 2:
Możesz pokroić czosnek lub przepchnąć go przez prasę do czosnku. Wziąłem przyprawy do grilla i paprykę na łyżeczce bez zjeżdżalni. I oczywiście dodaj olej.
Krok 3:
Drobno posiekaj zieleninę
Krok 4:
Dodaj natkę pietruszki do miski, wymieszaj i pozostaw, aby warzywa nasiąkły przyprawami. Jeśli nie chcesz używać masła, możesz zrobić chipsy z serem lub posmarować je dowolnym sosem. Lubię słodko-kwaśny i serowy
Krok 5:
Tniemy chaotycznie chleb pita. Możesz ciąć rombami, kwadratami, a nawet kółkami) nie próbuj uzyskać takich samych kawałków, jak w zakupionych frytkach, ale staraj się, aby kawałki były bardzo duże
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik o 180 stopni, w tym czasie połóż chleb pita na blasze do pieczenia i posmaruj naszą dziwnie wyglądającą mieszanką) po 3-4 minutach Odwróć blachę do pieczenia, aby frytki były równomiernie upieczone i nie paliły się ( w zależności od piekarnika) nadal czekamy 3-4 minuty i wyciągamy blachę do pieczenia. Działaj szybko) albo natychmiast przygotuj 2 blachy do pieczenia, albo szybko włóż je do talerza i zacznij rozmazywać inne kawałki mieszanką (w tym przypadku możesz się poparzyć)
Krok 7:
Nasze domowe chipsy są gotowe! Zaproś gości, oglądaj filmy, bo masz już pyszną przekąskę)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g