skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto:
1. Przesiej oba rodzaje mąki (zwykłą mąkę kukurydzianą), proszek do pieczenia i proszek kakaowy do miski.
2. Podziel jajka na białka i żółtka, następnie ubij białka mikserem na miękkie szczyty, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż masa zgęstnieje.
3. Wprowadzaj żółtka pojedynczo, nie przerywając ubijania.
4. Dodaj suche składniki do powstałej bujnej masy, wlej olej i zagniataj ciasto delikatnymi ruchami (konsystencja będzie nieco grubsza niż na naleśnikach).
5. Wlej połowę ciasta do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
6. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź, układając je na ruszcie.
7. Upiecz również drugie ciasto z pozostałego ciasta.
teraz przygotuj biały krem:
1. W małym rondelku wymieszaj cukier puder i żelatynę, wlej część śmietany (50 g), wymieszaj. Podgrzej mieszaninę w kuchence mikrofalowej: powinna lekko zgęstnieć, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
2. W schłodzonej misce ubij pozostałą śmietanę mikserem, aż zgęstnieje. Dodaj schłodzoną mieszaninę żelatyny, nie przestając ubijać. Krem okaże się gęsty, doskonale zachowa swój kształt.
Zbierz ciasto:
1. Pokrój każde ciasto wzdłuż (otrzymasz cztery), pokrój jedno z ciast na pół, połóż połówki jedna na drugiej i wyśrodkuj pozostałe ciasta. Posmaruj ciasta i pokrój, nadając maszynie do pisania ostateczny kształt. Ułóż ciasto na wierzchu pozostałą śmietaną.
teraz przygotuj krem, którym ozdobisz ciasto:
1. Aby to zrobić, ubij dobrze schłodzoną śmietanę na bujną pianę, dodaj cukier puder i barwnik (nie dodawaj dużo na raz, lepiej wziąć mniej, a następnie dodaj i dostosuj kolor do pożądanego odcienia). Ubijaj, aż śmietana doskonale zachowa swój kształt.
2. Gotowy krem przełożyć do torby cukierniczej i biorąc dyszę "gwiazdkę", posadzić małe bezy na całym torcie (nie zapomnij zostawić szczelin na przednią szybę, gdzie będą oczy, oraz na reflektory, usta).
zrób koła z ciasteczek, oczy - z małych okrągłych czekoladek, napis i znak-z masła ubitego z cukrem.
pozostaw ciasto w lodówce na godzinę,po czym możesz je podać!
solenizant ma dobry humor!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g