ciasto Stefania z kwiatami i mascarpone

to najsmaczniejsze ciasto! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Dużo słyszałem o tym torcie, ale nigdy tego nie próbowałem. I na próżno. Bardzo smaczne ciasto, miękkie, umiarkowanie słodkie. Spróbować. Nie pozostawi cię obojętnym.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 73 % 45 g
305 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc bierzemy takie produkty. Masło, śmietana, cukier, żółtka, roztopione masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij żółtka z cukrem i dodaj śmietanę i masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę gaszoną. Aby to zrobić, dodaj kilka kropli soku z cytryny do sody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto nie jest ciasne, ale też nie jest lepkie. Pracujemy z nim od razu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel na 10 części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź jedną część i zwiń ją na papierze przez folię. I wytnij okrąg. Mam 20 cm. możesz wziąć talerz lub pokrywkę o tej średnicy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuwamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200gr na 4-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec do bladego złotego koloru. Nie przesadzaj , w przeciwnym razie ciasta będą suche. Robimy to samo z innym ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Chłodzimy ciasta i składamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Robienie kremu. Wymieszaj śmietanę i mascarpone, dodaj cukier puder.Ubijamy wszystko.Zamiast mascarpone możesz wziąć gęstą śmietanę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasta kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nie smarujemy górnego ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamykamy wszystko folią i wkładamy do lodówki na noc. Rano dekorujemy według własnego uznania. Możesz posmarować ten sam krem, możesz polać górę czekoladą. Albo jak zrobić krem białkowy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W przypadku kremu białkowego wymieszaj cukier z wodą, podpal. Kiedy się zagotuje, włącz białka . Zmniejsz syrop i gotuj do 122 stopni. Do cienkiej nici lub do kulki. Wlej kroplę syropu do wody i powinna być miękka. Białka nie przestają bić i wlać syrop cienkim strumieniem. Następnie ubij krem, aż zacznie owijać się wokół trzepaczki. Wszystko zależy od mocy miksera. Czas od 4 minut do 12.Możesz udekorować ciasto!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy