skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc bierzemy takie produkty. Masło, śmietana, cukier, żółtka, roztopione masło.
Krok 2:
Ubij żółtka z cukrem i dodaj śmietanę i masło.
Krok 3:
Dodaj sodę gaszoną. Aby to zrobić, dodaj kilka kropli soku z cytryny do sody.
Krok 4:
Dodaj mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Ciasto nie jest ciasne, ale też nie jest lepkie. Pracujemy z nim od razu.
Krok 6:
Podziel na 10 części.
Krok 7:
Weź jedną część i zwiń ją na papierze przez folię. I wytnij okrąg. Mam 20 cm. możesz wziąć talerz lub pokrywkę o tej średnicy.
Krok 8:
Usuwamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200gr na 4-5 minut.
Krok 9:
Piec do bladego złotego koloru. Nie przesadzaj , w przeciwnym razie ciasta będą suche. Robimy to samo z innym ciastem.
Krok 10:
Chłodzimy ciasta i składamy.
Krok 11:
Robienie kremu. Wymieszaj śmietanę i mascarpone, dodaj cukier puder.Ubijamy wszystko.Zamiast mascarpone możesz wziąć gęstą śmietanę.
Krok 12:
Posmaruj ciasta kremem.
Krok 13:
Nie smarujemy górnego ciasta.
Krok 14:
Zamykamy wszystko folią i wkładamy do lodówki na noc. Rano dekorujemy według własnego uznania. Możesz posmarować ten sam krem, możesz polać górę czekoladą. Albo jak zrobić krem białkowy.
Krok 15:
W przypadku kremu białkowego wymieszaj cukier z wodą, podpal. Kiedy się zagotuje, włącz białka . Zmniejsz syrop i gotuj do 122 stopni. Do cienkiej nici lub do kulki. Wlej kroplę syropu do wody i powinna być miękka. Białka nie przestają bić i wlać syrop cienkim strumieniem. Następnie ubij krem, aż zacznie owijać się wokół trzepaczki. Wszystko zależy od mocy miksera. Czas od 4 minut do 12.Możesz udekorować ciasto!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g