skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zagnieść ciasto:
1. W głębokiej misce rozbij jajka.
2. Dodaj sól do jajek, wlej wodę i dokładnie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę. Wlej go do płynnej mieszanki w częściach, zagniatając ciasto. W zależności od jakości mąki może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Ciasto powinno być dość strome, gęste, a jednocześnie dość posłuszne.
4. Pozostaw ciasto na 30-40 minut pod ręcznikiem i sam w tym czasie zrób nadzienie.
więc przygotuj nadzienie:
1. Włóż mięso mielone do głębokiego pojemnika.
2. Wlej bulion, ocet, dodaj przyprawy i sól.
3. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do pozostałych składników.
4. Wszystko dobrze wymieszaj - nadzienie jest gotowe.
przechodzimy do ostatniego etapu gotowania:
1. Ciasto podzielić na równe części i każdą rozwałkować w okrągłą cienką warstwę.
2. Połóż nadzienie na połowie każdej warstwy, równomiernie rozprowadź i przykryj drugą stroną ciasta.
3. Uformowane cuda ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut (do zrumienienia).
5. Gorące i aromatyczne tortille posmaruj kawałkiem masła i podawaj, aż poczęstunek ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g