tortille z mięsem mielonym

obfite kaukaskie wypieki-gotuj i smakuj, jakie to pyszne! Cud to nie tylko pyszne i satysfakcjonujące wypieki - takie ciasta mogą stać się pełnoprawną kolacją. Czasami gotuję je i podaję do stołu z bulionem. A dla mnie jest to idealna opcja, jeśli czekam na gości - niebanalne i apetyczne, a ponadto smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nietypowe paszteciki :)
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 47 % 21 g
260 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

najpierw zagnieść ciasto:

1. W głębokiej misce rozbij jajka.

2. Dodaj sól do jajek, wlej wodę i dokładnie wymieszaj.

3. Przesiej mąkę. Wlej go do płynnej mieszanki w częściach, zagniatając ciasto. W zależności od jakości mąki może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej. Ciasto powinno być dość strome, gęste, a jednocześnie dość posłuszne.

4. Pozostaw ciasto na 30-40 minut pod ręcznikiem i sam w tym czasie zrób nadzienie.

więc przygotuj nadzienie:

1. Włóż mięso mielone do głębokiego pojemnika.

2. Wlej bulion, ocet, dodaj przyprawy i sól.

3. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, dodaj do pozostałych składników.

4. Wszystko dobrze wymieszaj - nadzienie jest gotowe.

przechodzimy do ostatniego etapu gotowania:

1. Ciasto podzielić na równe części i każdą rozwałkować w okrągłą cienką warstwę.

2. Połóż nadzienie na połowie każdej warstwy, równomiernie rozprowadź i przykryj drugą stroną ciasta.

3. Uformowane cuda ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.

4. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut (do zrumienienia).

5. Gorące i aromatyczne tortille posmaruj kawałkiem masła i podawaj, aż poczęstunek ostygnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy