skład / składniki
metoda gotowania
ślimaki należy przygotować przez trzy dni przed gotowaniem. Mianowicie-dobrze umyć i nie karmić, codziennie spłukując ze śluzu.
trzeciego dnia ponownie myjemy ślimaki pod bieżącą wodą. Podpalamy patelnię, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ciepło. Włóż ślimaki do gorącej wody i gotuj przez 8-10 minut. Ważne jest, aby woda się nie zagotowała.
spuszczamy wodę z patelni i czekamy, aż ślimaki trochę ostygną. Następnie wyjmujemy zawartość muszli za pomocą pincety, odcinamy wnętrze - potrzebujemy tylko filetu ślimaka. Jeszcze raz dokładnie go myjemy. Pamiętaj też, aby dokładnie umyć muszle.
napełnij Zlewozmywaki wodą, dodaj sodę i umieść na kuchence. Gotuj je na średnim ogniu przez pół godziny.
napełnij również filet wodą, dodaj lavrushkę, obraną cebulę, pokrojoną na pół, suszone włoskie zioła, sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz i gotuj filet na umiarkowanym ogniu przez 30 minut.
w tym czasie przygotujemy olej ślimakowy. Aby to zrobić, drobno posiekaj wstępnie umyte i wysuszone zioła (bazylia, pietruszka, koperek) i włóż do miski blendera. Tam wysyłamy masło, wyciskamy czosnek przez prasę, wlewamy sól. Ubij wszystko razem blenderem.
Zlewozmywaki myjemy i suszymy (można w piekarniku). Wypełnij muszle olejem ślimakowym-około połowy. Następnie wkładamy jeden filet do zlewu i ponownie napełniamy go olejem ślimakowym.
rozłóż skorupy wypełnione nadzieniem w naczyniu do pieczenia. Ser kroimy na małe kawałki i układamy je w każdej skorupce. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-18 minut.
gotowe nadziewane ślimaki podajemy na gorąco ze świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Ślimaki winogronowe - 90 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g