ślimak winogronowy nadziewany

wykwintne i oryginalne danie. Zaskocz przyjaciół i krewnych! Jeśli nie wiesz już, jak zaskoczyć gości i bliskich, przygotuj oryginalną przekąskę na świątecznym stole - nadziewane ślimaki winogronowe. To niezwykłe, piękne i bardzo smaczne!
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 6 % 1 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h 40 min

ślimaki należy przygotować przez trzy dni przed gotowaniem. Mianowicie-dobrze umyć i nie karmić, codziennie spłukując ze śluzu.

trzeciego dnia ponownie myjemy ślimaki pod bieżącą wodą. Podpalamy patelnię, wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ciepło. Włóż ślimaki do gorącej wody i gotuj przez 8-10 minut. Ważne jest, aby woda się nie zagotowała.

spuszczamy wodę z patelni i czekamy, aż ślimaki trochę ostygną. Następnie wyjmujemy zawartość muszli za pomocą pincety, odcinamy wnętrze - potrzebujemy tylko filetu ślimaka. Jeszcze raz dokładnie go myjemy. Pamiętaj też, aby dokładnie umyć muszle.

napełnij Zlewozmywaki wodą, dodaj sodę i umieść na kuchence. Gotuj je na średnim ogniu przez pół godziny.

napełnij również filet wodą, dodaj lavrushkę, obraną cebulę, pokrojoną na pół, suszone włoskie zioła, sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz i gotuj filet na umiarkowanym ogniu przez 30 minut.

w tym czasie przygotujemy olej ślimakowy. Aby to zrobić, drobno posiekaj wstępnie umyte i wysuszone zioła (bazylia, pietruszka, koperek) i włóż do miski blendera. Tam wysyłamy masło, wyciskamy czosnek przez prasę, wlewamy sól. Ubij wszystko razem blenderem.

Zlewozmywaki myjemy i suszymy (można w piekarniku). Wypełnij muszle olejem ślimakowym-około połowy. Następnie wkładamy jeden filet do zlewu i ponownie napełniamy go olejem ślimakowym.

rozłóż skorupy wypełnione nadzieniem w naczyniu do pieczenia. Ser kroimy na małe kawałki i układamy je w każdej skorupce. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-18 minut.

gotowe nadziewane ślimaki podajemy na gorąco ze świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Ślimaki winogronowe - 90   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy