echpochmak bez drożdży

eleganckie wypieki-przepyszne, pachnące, po prostu pyszne! Echpochmak to wynalazek tatarskich kucharzy. To ciasto przypomina Rosyjskie ciasta, ale wciąż jest trochę inne i jak dla mnie wygląda bardziej kolorowo. Spróbuj i wyciągnij wnioski :)
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 41 % 17 g
225 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Przygotuj nadzienie:

- obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę;

- myjemy mięso, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy w małe kostki, aby były proporcjonalne do ziemniaków;

- cebulę obrać, pokroić w kostkę (jak najmniejszą);

- połącz wszystkie składniki w jednej misce, dodaj pieprz, sól, nasiona kopru i wszystko wymieszaj.

2. Zagniatamy ciasto:

- w misce przesiej mąkę szkiełkiem, zrób małe wgłębienie pośrodku;

- rozbijamy jajka, wkładamy śmietanę, dodajemy roztopione masło i sól;

- zagnieść miękkie ciasto.

3. Tworzymy echpochmaki:

- podziel ciasto na 20 kawałków;

- zwiń każdy kawałek w cienką warstwę o okrągłym kształcie;

- rozłóż nadzienie na środku;

- uszczypnij w taki sposób, aby uzyskać ciasto w kształcie trójkąta.

4. Rozłóż echpochmaki na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut na złoty kolor.

niech ostygnie i zacznij smakować! Jest niesamowicie pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal / 100g

Podobne przepisy