skład / składniki
metoda gotowania
1. Bułka będzie z ciasta biszkoptowego. Proces gotowania jest następujący:
- jajka rozbijamy do głębokiej miski, wsypujemy cukier, ubijamy mikserem;
- przesiej mąkę do masy jajecznej, wymieszaj trzepaczką;
- wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, uformuj z niej bok, wlej ciasto;
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto jest cienkie, dlatego piecze się bardzo szybko-15 minut i gotowe!
- biszkopt przekręcamy bezpośrednio pergaminem w rolkę (pracujemy z gorącym biszkoptem-zaraz po wyjęciu z piekarnika).
2. Przygotuj nadzienie, gdy bułka ostygnie i przybiera pożądany kształt:
- połowę mleka gotujemy;
- resztę mleka wlewamy do miski, wlewamy cukier, kaszę mannę, rodzynki i mak;
- do wrzącego mleka Wprowadzamy zawartość miski i gotujemy, aż zgęstnieje.
3. Ostrożnie rozwiń rolkę, Usuń pergamin, posmaruj nadzieniem i złóż Nova.
4. Wymieszaj śmietanę z proszkiem kakaowym i cukrem, podgrzej w kuchence mikrofalowej. Wlej bułkę z powstałym lukrem.
pokrój rolkę na porcje i podawaj.
jaki to apetyczny!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g