bułka Francuska z serem z gotowego ciasta

pyszne ciasto z chrupiącą skórką. Spróbuj! Moja mama nauczyła mnie piec tę bułkę - nawet w latach szkolnych okazało się to doskonałe. Minęło prawie dziesięć lat, a znajomy roladka nie przestaje zachwycać mnie i mojej małej rodziny. Biorę zakupione ciasto - z 500 gramów dostaję 2 bułki.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 43 % 20 g
291 kcal
IG: 5 / 95 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Rozmrażamy ciasto, pozostawiając w temperaturze pokojowej na kilka godzin.

2. W międzyczasie ugotuj jajka, ostudź w zimnej wodzie, a następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce.

3. Ser kruszymy widelcem i mieszamy z jajkami.

4. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę, rozłóż nadzienie równą warstwą.

5. Opłucz koperek, osusz, drobno posiekaj, rozłóż na warstwie serowo-jajecznej.

6. Ciasto zwijamy w rolkę i przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Za pomocą widelca wykonujemy nakłucia wzdłuż rolki, aby uwolnić parę.

7. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut.

pyszne bułki są gotowe!

wkrótce posmakuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy