Włoska rumowa Baba

Włoska rumowa Baba to prosty przepis na wyśmienitą słodycz. Okazuje się, że ten deser, który znamy od dzieciństwa, nie jest taki prosty! Kucharze z różnych krajów europejskich nie tylko od dawna pieczą te pachnące bułeczki, ale także spierają się o pochodzenie tego wspaniałego przysmaku. Uwielbiam włoską wersję tego wypieku. Spróbuj I ty!
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 66 % 23 g
200 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

Etap 1

przygotuj gęste ciasto: wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj trzecią część mąki i ugniataj, aby nie pozostały grudki.

Wyślij grube ciasto pod folię na 40-45 minut.

Etap 2

zagnieść cukier w cieście. Ubij jajka trzepaczką i ugniataj ciastem-najwygodniej jest to zrobić za pomocą miksera z nasadkami do wyrabiania ciasta. Następnie dodaj sól i resztę mąki, dokładnie ugniataj, włóż miękkie masło i ponownie mieszaj, aż będzie gładka, jednorodna konsystencja.

dokręć miskę ciastem folią i wyślij ją do ciepłego miejsca przez 60 minut-ciasto powinno zwiększyć objętość 2,5-3 razy.

Etap 3.

formy napełnij ciastem 1/2 objętości (wstępnie posmaruj żelazne formy masłem). Przykryj foremki folią, aby ciasto urosło i całkowicie wypełniło foremki.

Etap 4.

piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Zajmie to 15-20 minut.

Etap 5.

zrób Syrop z wody, rumu i cukru.

Etap 7.

zanurz gorące bułeczki w syropie, aby namoczyć je ze wszystkich stron. Następnie umieść na ruszcie, aby nadmiar syropu" zniknął".

podawaj włoskie rumowe babki na ciepło lub na zimno, skropione śmietaną (przysmak jest bardzo słodki, więc krówka jest całkowicie opcjonalna, śmietana jest bardziej odpowiednia).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal / 100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy