biszkopt do ciasta klasyczny

chcesz upiec idealne ciasto? Zacznij od najważniejszego! Jakie ciasto może być bez ciast? I najczęściej smak gotowego ciasta zależy od ich jakości. Najpopularniejsza pozostaje baza biszkoptowa - jest miękka, umiarkowanie wilgotna, delikatna i nie obciąża ciasta. Tak więc przepis na klasyczny biszkopt na formę o średnicy 16-18 cm (jeśli forma jest większa, proporcje składników będą musiały zostać zwiększone).
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 75 % 44 g
275 kcal
IG: 0 / 2 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

1. Jajka dzielimy na białka i żółtka.

2. Łączymy żółtka z połową cukru, a także wlewamy cukier waniliowy, ubijamy Biel.

3. Białka również ubijamy, natychmiast do miękkiej piany, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż utworzą się mocne szczyty.

4. Delikatnie połącz białka z żółtkami, a następnie wlej mąkę, po dwukrotnym przesianiu przez drobne sito.

5. Bardzo ostrożnie mieszaj mąkę, powoli.

6. Formę wykładamy pergaminem (używam formy dzielonej, wykładam tylko dno), lekko smarujemy masłem, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Jeśli wierzch jest upieczony, a biszkopt nie jest jeszcze gotowy w środku (sprawdzamy drewnianą wykałaczką), możesz przykryć powierzchnię formy pergaminem, a tym samym uchronić biszkopt przed spaleniem.

8. Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia w formie, a następnie ostrożnie wyjmujemy.

9. Biszkopt owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na jeden dzień. W ten sposób kruszy się mniej podczas montażu ciasta.

miłego pieczenia i pysznego ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy