skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka dzielimy na białka i żółtka.
2. Łączymy żółtka z połową cukru, a także wlewamy cukier waniliowy, ubijamy Biel.
3. Białka również ubijamy, natychmiast do miękkiej piany, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż utworzą się mocne szczyty.
4. Delikatnie połącz białka z żółtkami, a następnie wlej mąkę, po dwukrotnym przesianiu przez drobne sito.
5. Bardzo ostrożnie mieszaj mąkę, powoli.
6. Formę wykładamy pergaminem (używam formy dzielonej, wykładam tylko dno), lekko smarujemy masłem, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Jeśli wierzch jest upieczony, a biszkopt nie jest jeszcze gotowy w środku (sprawdzamy drewnianą wykałaczką), możesz przykryć powierzchnię formy pergaminem, a tym samym uchronić biszkopt przed spaleniem.
8. Gotowy biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia w formie, a następnie ostrożnie wyjmujemy.
9. Biszkopt owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na jeden dzień. W ten sposób kruszy się mniej podczas montażu ciasta.
miłego pieczenia i pysznego ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g