Kaczka faszerowana grzybami

faszerowany ptak to idealne rozwiązanie na uroczystość! Planowane wakacje? Ugotuj kaczkę nadziewaną grzybami i ryżem. W ten sposób możesz & quot; upiec dwie pieczenie na jednym ogniu & quot;: ugotuj mięso i pyszny dodatek do niego! Po spróbowaniu tego dania będziesz mile zaskoczony wynikiem:)
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 60 % 26 g
węglowodany 12 % 5 g
301 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

1. Patroszymy kaczkę, dokładnie myjemy, zalewamy wrzącą wodą.

2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj sól i suche przyprawy do smaku do powstałej masy, wymieszaj. Wcieramy tuszę powstałą mieszaniną, pozostawiamy do marynowania.

3. W międzyczasie obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę. Smażyć posiekane warzywa na oleju roślinnym przez 5 minut.

4. Opłucz grzyby, pokrój w cienkie plasterki, smaż na gorącej patelni przez 5-7 minut.

5. Ryż myjemy kilka razy (do czystej wody), po czym gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

6. Ryż, grzyby, smażone warzywa łączymy w jednej przestronnej misce, mieszamy, solimy do smaku i nadziewamy tuszę.

7. Szyjemy brzuch zwykłą nicią i umieszczamy kaczkę w rękawie do pieczenia, zabezpieczając krawędzie po obu stronach.

8. Wkładamy tuszę w rękawie do głębokiej formy, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 50 minut.

9. Ostrożnie odetnij Rękaw, Otwórz i pozwól kaczce piec przez kolejne 15 minut. Więc stanie się szczególnie rumiany.

10. Usuń kaczkę z formy. Wlej stopiony tłuszcz do małego pojemnika. Po odcedzeniu można go wykorzystać do przygotowania innych potraw.

i podaj kaczkę na stole, gdzie wszyscy zgromadzeni na nią czekają.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy