skład / składniki
metoda gotowania
opłucz kurczaka (mam udko z kurczaka), pokrój na porcje, spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
obierz marchewki, pokrój w plastry. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Myjemy paprykę, usuwamy łodygę i nasiona, kroimy w małe kostki. Obierz również czosnek, pokrój na talerze.
w suchym, czystym słoiku wkładamy liść laurowy, ziarna pieprzu, trochę warzyw, a następnie kilka kawałków mięsa, na nim warzywa i ponownie mięso. Wypełniając słoik warstwami, nie zapomnij lekko posolić składników. Przykryj szyję folią.
wlej trochę wody do żaroodpornego pojemnika, umieść w nim słoik i wyślij do piekarnika. Gotuj przez 20 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zwiększ do 180 stopni i gotuj przez godzinę.
pozwól słoikowi trochę ostygnąć w wyłączonym piekarniku i dopiero potem wyjmij.
ciesz się pikantnym, delikatnym kurczakiem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g