kurczak w słoiku z warzywami

delikatne mięso we własnym soku! Przygotuj i zachwyć rodzinę! Od kilku lat moja książka kucharska zawiera przepis na kurczaka gotowanego w słoiku. Mimo wszystko ręce nie sięgały po to, by spróbować ugotować to danie, ale wczoraj w wolnym czasie zdecydowałem się na to. Co mogę powiedzieć-to rozkosz! Dietetyczne mięso, bez kropli oleju i tłuszczu, z warzywami, we własnym soku. Teraz to danie znalazło się w kategorii moich ulubionych-będę gotować więcej)
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 15 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 6 % 2 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

opłucz kurczaka (mam udko z kurczaka), pokrój na porcje, spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

obierz marchewki, pokrój w plastry. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Myjemy paprykę, usuwamy łodygę i nasiona, kroimy w małe kostki. Obierz również czosnek, pokrój na talerze.

w suchym, czystym słoiku wkładamy liść laurowy, ziarna pieprzu, trochę warzyw, a następnie kilka kawałków mięsa, na nim warzywa i ponownie mięso. Wypełniając słoik warstwami, nie zapomnij lekko posolić składników. Przykryj szyję folią.

wlej trochę wody do żaroodpornego pojemnika, umieść w nim słoik i wyślij do piekarnika. Gotuj przez 20 minut w temperaturze 150 stopni, następnie zwiększ do 180 stopni i gotuj przez godzinę.

pozwól słoikowi trochę ostygnąć w wyłączonym piekarniku i dopiero potem wyjmij.

ciesz się pikantnym, delikatnym kurczakiem!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy