skład / składniki
metoda gotowania
udka z kurczaka umyć, pokroić na kilka kawałków. Kości można usunąć, aby do słoika zmieściło się więcej mięsa. Kurczaka włożyć do miski, obficie posypać przyprawami, czosnkiem w proszku i papryką.
obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę, dodaj do mięsa. Nie zapomnij posolić i dodać liści laurowych.
napełnij czysty, sterylny słoik mięsem z przyprawami nie do samej krawędzi, a następnie dodaj trochę przegotowanej wody (wystarczy kilka łyżek stołowych).
przykryj słoik folią i umieść w wygodnym naczyniu do pieczenia. Wyślij formę ze słoikiem do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 120 stopni. Pozwól piekarniku rozgrzać się przez pół godziny, a następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kurczaka przez około 2,5 godziny.
po tym czasie nie spiesz się, aby uzyskać obrabiany przedmiot: pozwól mu lekko ostygnąć w piekarniku, aby słoik nie pękł od nagłej różnicy temperatur. Następnie wyjmij słoik z piekarnika, zwiń sterylną pokrywką (wstępnie gotuję pokrywki), odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
przetwory mięsne należy przechowywać w zimnym miejscu nie dłużej niż 6 miesięcy.
Gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g