kurczak w słoiku na zimę

nie zapomnij ugotować soczystego mięsa na zimę! Słoiki z taką zawartością często mi pomagają, gdy brakuje czasu na gotowanie. Przygotowałem przystawkę, otworzyłem słoik z mięsem - oto pełny obiad) i możesz dodać do zupy - również pyszne!
VesıleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

udka z kurczaka umyć, pokroić na kilka kawałków. Kości można usunąć, aby do słoika zmieściło się więcej mięsa. Kurczaka włożyć do miski, obficie posypać przyprawami, czosnkiem w proszku i papryką.

obierz cebulę, pokrój w dużą kostkę, dodaj do mięsa. Nie zapomnij posolić i dodać liści laurowych.

napełnij czysty, sterylny słoik mięsem z przyprawami nie do samej krawędzi, a następnie dodaj trochę przegotowanej wody (wystarczy kilka łyżek stołowych).

przykryj słoik folią i umieść w wygodnym naczyniu do pieczenia. Wyślij formę ze słoikiem do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 120 stopni. Pozwól piekarniku rozgrzać się przez pół godziny, a następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kurczaka przez około 2,5 godziny.

po tym czasie nie spiesz się, aby uzyskać obrabiany przedmiot: pozwól mu lekko ostygnąć w piekarniku, aby słoik nie pękł od nagłej różnicy temperatur. Następnie wyjmij słoik z piekarnika, zwiń sterylną pokrywką (wstępnie gotuję pokrywki), odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

przetwory mięsne należy przechowywać w zimnym miejscu nie dłużej niż 6 miesięcy.

Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy