skład / składniki
metoda gotowania
Upieczmy biszkopt:
- rozbij jajka do miski miksera, wyślij tam żółtka;
- wsyp cukier i ubijaj przez 10 minut, aż masa będzie puszysta;
- przesiej mąkę z kakao do mieszanki jajecznej i wymieszaj szpatułką, aż będzie całkowicie gładka. Ciasto będzie gładkie i przewiewne;
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35-45 minut w zależności od rodzaju piekarnika (formę bierzemy o średnicy 20 cm);
- schłodzić biszkopt na ruszcie.
przygotuj nadzienie:
- rozłóż wiśnie bez pestek w misce (jeśli lody-rozmrozić, spuścić sok);
- Rum odparowujemy do połowy i zalewamy nim wiśnie;
- odetnij górę z biszkoptu (gdzieś o grubości 1 cm), a następnie wybierz miąższ, pozostawiając tylko biszkopt ze ścianami i dnem o grubości 1 cm;
- czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski wraz z masłem i topimy w łaźni wodnej (myślę, że w kuchence mikrofalowej też można);
- mieszamy miąższ biszkoptowy z mieszanką czekoladowo-maślaną i skondensowanym mlekiem, a także z wiśniami, które zdążyły "wypić" ;
- napełnij miskę herbatników powstałą masą, wyrównaj i przykryj pokrywką.
przygotuj ganache:
- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej;
- czekoladę wkładamy do miski i zalewamy płynnym olejem (nic nie trzeba mieszać);
- wlej śmietanę do osobnej miski, dodaj syrop (możesz gotować samodzielnie: 40 g wody i wymieszaj tyle samo cukru, zagotuj), a także syrop inwertowany glukozą;
- podgrzej na ogniu, aż pojawi się lekka para, a następnie natychmiast wlej czekoladę z masłem;
- czekamy 2-3 minuty, mieszamy, ubijamy blenderem.
gdy ganache ostygnie (do około 40 stopni), polej nim ciasto, udekoruj wiśniami.
co za piękne i apetyczne!
świąteczny nastrój dla Ciebie i oczywiście smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g