ciasto czekoladowe Pijana wiśnia

niezrównane ciasto wiśniowe! Tylko dla dorosłych ;). Dzieci niech się nie obrażają, ale dorośli mogą czasem rozpieszczać się & quot; zakazanymi & quot; słodyczami. Na przykład Pijana wiśnia) dzielę się przepisem, który jest idealny pod każdym względem-wynik jest doskonały!
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 66 % 41 g
299 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

Upieczmy biszkopt:

- rozbij jajka do miski miksera, wyślij tam żółtka;

- wsyp cukier i ubijaj przez 10 minut, aż masa będzie puszysta;

- przesiej mąkę z kakao do mieszanki jajecznej i wymieszaj szpatułką, aż będzie całkowicie gładka. Ciasto będzie gładkie i przewiewne;

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35-45 minut w zależności od rodzaju piekarnika (formę bierzemy o średnicy 20 cm);

- schłodzić biszkopt na ruszcie.

przygotuj nadzienie:

- rozłóż wiśnie bez pestek w misce (jeśli lody-rozmrozić, spuścić sok);

- Rum odparowujemy do połowy i zalewamy nim wiśnie;

- odetnij górę z biszkoptu (gdzieś o grubości 1 cm), a następnie wybierz miąższ, pozostawiając tylko biszkopt ze ścianami i dnem o grubości 1 cm;

- czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski wraz z masłem i topimy w łaźni wodnej (myślę, że w kuchence mikrofalowej też można);

- mieszamy miąższ biszkoptowy z mieszanką czekoladowo-maślaną i skondensowanym mlekiem, a także z wiśniami, które zdążyły "wypić" ;

- napełnij miskę herbatników powstałą masą, wyrównaj i przykryj pokrywką.

przygotuj ganache:

- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej;

- czekoladę wkładamy do miski i zalewamy płynnym olejem (nic nie trzeba mieszać);

- wlej śmietanę do osobnej miski, dodaj syrop (możesz gotować samodzielnie: 40 g wody i wymieszaj tyle samo cukru, zagotuj), a także syrop inwertowany glukozą;

- podgrzej na ogniu, aż pojawi się lekka para, a następnie natychmiast wlej czekoladę z masłem;

- czekamy 2-3 minuty, mieszamy, ubijamy blenderem.

gdy ganache ostygnie (do około 40 stopni), polej nim ciasto, udekoruj wiśniami.

co za piękne i apetyczne!

świąteczny nastrój dla Ciebie i oczywiście smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy