ciasto morelowe na mleku

delikatny biszkopt z morelami. Cóż, bardzo smaczne!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 69 % 33 g
232 kcal
IG: 12 / 3 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj morelę, usuń pestki, pokrój na połówki i na razie odstaw na bok. Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białko ze szczyptą soli na piękne szczyty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło rozpuść dodaj cukier , cukier waniliowy, żółtka, skórkę z cytryny i mieszaj, aż lekko się spieni

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą żółtkową na przemian z mlekiem. Delikatnie dodaj, mieszając łopatką ubite białka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formę ( mam 24*34 ) posmaruj masłem i posyp mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Wlać ciasto i ładnie ułożyć morelę, przekrojem do góry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec 35-45 minut (w zależności od piekarnika )w temperaturze 180*. Pozostaw do ostygnięcia . W razie potrzeby posyp cukrem pudrem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy