ciasto morelowe na mleku
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj morelę, usuń pestki, pokrój na połówki i na razie odstaw na bok. Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białko ze szczyptą soli na piękne szczyty
Krok 2:
Masło rozpuść dodaj cukier , cukier waniliowy, żółtka, skórkę z cytryny i mieszaj, aż lekko się spieni
Krok 3:
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą żółtkową na przemian z mlekiem. Delikatnie dodaj, mieszając łopatką ubite białka.
Krok 4:
Formę ( mam 24*34 ) posmaruj masłem i posyp mąką lub przykryj papierem do pieczenia. Wlać ciasto i ładnie ułożyć morelę, przekrojem do góry.
Krok 5:
Piec 35-45 minut (w zależności od piekarnika )w temperaturze 180*. Pozostaw do ostygnięcia . W razie potrzeby posyp cukrem pudrem
Krok 6:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g