ciasto Chata klasztorna z czereśniami

Zachwyć rodzinę delikatnym ciastem z nadzieniem jagodowym! Ciasto & quot; Chata klasztorna & quot; jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole. Mąż kocha go za niesłodzone ciasto, a dzieci za ulubioną śmietanę i ogonki w środku. Dzielę się przepisem, gotuj ze mną :)
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 54 % 26 g
260 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 40 min

1. Wrzuć czereśnie do durszlaka, pozwól sokowi spłynąć.

2. Przygotuj ciasto:

- włóż masło do szerokiej miski, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i użyj noża, aby zamienić składniki w okruchy;

- włóż śmietanę (około 200 gramów) do okruchów masła i mąki, ugniataj elastyczne ciasto szybkimi i pewnymi ruchami, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 40 minut.

3. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w paski o szerokości 5-6 cm, paski powinny mieć również tę samą długość, aby ciasto okazało się piękne.

4. Połóż czereśnie w równym rzędzie na środku każdego paska, ściśnij krawędzie. Powinno być 15 rurek (przynajmniej dostałem 15 sztuk o długości 17 cm).

5. Połóż rurki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku przez pół godziny (jeśli krawędzie trochę się rozchodzą, w porządku - nic nie będzie widoczne pod kremem).

6. Przygotuj śmietanę: pozostałą śmietanę z cukrem i wanilią ubij mikserem elektrycznym na gęstą konsystencję.

7. Ułóż rurki, zaczynając od 5 sztuk, posmaruj każdą warstwę śmietaną. Zbuduj drugą warstwę z 4 rurek, trzecią z 3 i tak dalej, aż do szczytu 1 rurki. Obficie posmaruj ciasto kremem.

8. Zetrzyj czekoladę i posyp powstałymi wiórami chatę klasztorną.

9. Pozostaw ciasto do namoczenia na trzy godziny w temperaturze pokojowej (wybierz ustronne miejsce, aby nie kusić ponownie domu). Następnie wyślij do lodówki na kolejne trzy godziny.

ciasto jest dobrze namoczone i gotowe, aby zadowolić cię swoim smakiem.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy