skład / składniki
metoda gotowania
1. Wrzuć czereśnie do durszlaka, pozwól sokowi spłynąć.
2. Przygotuj ciasto:
- włóż masło do szerokiej miski, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i użyj noża, aby zamienić składniki w okruchy;
- włóż śmietanę (około 200 gramów) do okruchów masła i mąki, ugniataj elastyczne ciasto szybkimi i pewnymi ruchami, zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 40 minut.
3. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w paski o szerokości 5-6 cm, paski powinny mieć również tę samą długość, aby ciasto okazało się piękne.
4. Połóż czereśnie w równym rzędzie na środku każdego paska, ściśnij krawędzie. Powinno być 15 rurek (przynajmniej dostałem 15 sztuk o długości 17 cm).
5. Połóż rurki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku przez pół godziny (jeśli krawędzie trochę się rozchodzą, w porządku - nic nie będzie widoczne pod kremem).
6. Przygotuj śmietanę: pozostałą śmietanę z cukrem i wanilią ubij mikserem elektrycznym na gęstą konsystencję.
7. Ułóż rurki, zaczynając od 5 sztuk, posmaruj każdą warstwę śmietaną. Zbuduj drugą warstwę z 4 rurek, trzecią z 3 i tak dalej, aż do szczytu 1 rurki. Obficie posmaruj ciasto kremem.
8. Zetrzyj czekoladę i posyp powstałymi wiórami chatę klasztorną.
9. Pozostaw ciasto do namoczenia na trzy godziny w temperaturze pokojowej (wybierz ustronne miejsce, aby nie kusić ponownie domu). Następnie wyślij do lodówki na kolejne trzy godziny.
ciasto jest dobrze namoczone i gotowe, aby zadowolić cię swoim smakiem.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g