skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuski deser creme brulee? Przygotuj jedzenie. Potrzebujesz tylko żółtek, możesz zrobić bezę z białek. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu. Mam 33%. Jako środek aromatyzujący wziąłem cukier waniliowy z naturalną wanilią.
Krok 2:
Weź głęboką miskę, włóż do niej żółtka, dodaj cukier. Jeśli używasz aromatu w postaci cukru waniliowego lub ekstraktu, dodaj go teraz. Trzepaczką wymieszaj żółtka z cukrem, aż będą gładkie. Ważne jest, aby mieszać produkty, a nie je ubijać. Creme brulee powinien mieć gęstą, a nie przewiewną strukturę.
Krok 3:
Wlej śmietanę do rondla. Jeśli używasz wanilii w strąkach, pokrój ją na pół, zeskrob nasiona i dodaj do śmietany. Podgrzej śmietanę, aż będzie ciepła, około 40 stopni, nie więcej. Odbywa się to w celu szybszego rozpuszczenia cukru, a wanilia, jeśli wziąłeś strąki, dała swój smak.
Krok 4:
Wlej ciepłą śmietanę do żółtek i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści. Powtarzam, że nie trzeba ubijać masy, tylko mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 5:
Weź małe formy odporne na ciepło. Na deser wystarczy objętość 150 ml, wtedy krem lepiej się upiecze. Wlej masę śmietankową do foremek. Nalałem do góry, dostałem 4 sztuki po 150 ml i trochę więcej w innym. Możesz wlać tylko do połowy foremek, wtedy otrzymasz więcej porcji. Umieść formy na tacy z wysokimi bokami.
Krok 6:
Użyj wykałaczki, aby przebić duże bąbelki na powierzchni, aby nie zepsuły wyglądu gotowego deseru. Wlej wrzącą wodę na blachę do pieczenia, aby dotarła do środka kokilek. Dzięki niemu deser zostanie przygotowany w łaźni wodnej i okaże się kremem, a nie omletem.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Umieść w nim blachę do pieczenia z deserem. Piecz przez 35-40 minut. Gotowy krem bardziej przypomina galaretkę, jeśli zostanie wstrząśnięty, będzie się trząść. To normalne, po schłodzeniu deser się stabilizuje.
Krok 8:
Wyjmij kokilki deserowe z wrzącej wody, ostudź najpierw na stole, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, jeszcze lepiej na noc.
Krok 9:
Gdy krem ostygnie, wyjmij go i posyp cukrem. Na jeden słoik wystarczy pół łyżeczki. Rozłóż go równomiernie, potrząsając foremką.
Krok 10:
Zrób karmelową skórkę. Aby to zrobić, potrzebujesz palnika do gotowania. Użyj go, aby stopić cukier. Jeśli nie masz palnika, umieść deser pod gorącym grillem w piekarniku. Uważaj, aby się nie poparzyć podczas karmelizacji!
Krok 11:
Rezultatem jest najdelikatniejszy krem z chrupiącą skórką cukru. smacznego!
creme brulee to mój ulubiony deser. Kupiłem nawet specjalnie dla niego formy i palnik. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste! Próbowałem deseru z różnymi kremami, najbardziej podobało mi się to z 20%. Ale to kwestia gustu, to zależy od ciebie.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g