skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karpia w piekarniku z warzywami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście. Ryby można wziąć zamrożone lub lepiej użyć świeżo złowionych. Jeśli masz zamrożonego karpia, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Oczyść rybę z łusek, wypatrosz i usuń skrzela. Obierz ziemniaki, kilka ząbków czosnku i cebulę. Paprykę pokroić wzdłuż na dwie części, usunąć rdzeń i nasiona. Umyj ryby i wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Opłucz cytrynę. Pokrój połowę cytrusów w cienkie plasterki.
Krok 4:
W głębokim małym pojemniku połącz olej roślinny lub oliwę z oliwek, kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę, sól do smaku, mieszankę mielonej papryki i suche zioła. Wyciśnij pozostałą połowę cytryny.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki i paprykę w małe cienkie plasterki, cebulę w plasterki. Aby uzyskać jasność gotowego dania, użyj czerwonej cebuli sałatkowej, jeśli to możliwe.
Krok 6:
Polej posiekane warzywa połową dressingu i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Posmaruj spód ryby marynatą za pomocą silikonowej szczotki. Brzuch karpia napełnij cebulą, cytryną, pomidorami i lekko solą warzywa.
Krok 8:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem. Do gotowania karpia z warzywami lepiej jest użyć szerokiego arkusza, aby warzywa i ryby można było rozprowadzić w jednej warstwie. Połóż ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidory na liściu, połóż karpia na środku. Wykonaj nacięcia na tuszy, jak na zdjęciu.
Krok 9:
Włóż połowę plasterka cytryny do każdego nacięcia. Umyj głowę czosnku, osusz i pokrój na pół. Wyślij na blachę do pieczenia. Posmaruj karpia i czosnek pozostałą marynatą.
Krok 10:
W razie potrzeby możesz posypać rybę odrobiną słodkiej lub wędzonej mielonej papryki.
Krok 11:
Wyślij karpia z warzywami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika. Użyłem trybu "góra-dół", ustawiłem temperaturę na 220 stopni i pieczyłem przez 40 minut.
Krok 12:
Gotowe, można podawać! Bardzo smaczne na ciepło i na zimno.
W przypadku przepisu zamiast pomidorów cherry możesz wziąć zwykłe pomidory. W takim przypadku należy je pokroić na dwie lub cztery części.
smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g