karp pieczony w piekarniku z warzywami

niesamowicie smaczne, satysfakcjonujące i niezwykle proste! Karp pieczony w piekarniku z warzywami jest bardzo przydatny. Danie okazuje się jednocześnie obfite, kolorowe i lekkie. Świetna opcja na świąteczny stół!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 22 % 5 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karpia w piekarniku z warzywami? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie na liście. Ryby można wziąć zamrożone lub lepiej użyć świeżo złowionych. Jeśli masz zamrożonego karpia, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę z łusek, wypatrosz i usuń skrzela. Obierz ziemniaki, kilka ząbków czosnku i cebulę. Paprykę pokroić wzdłuż na dwie części, usunąć rdzeń i nasiona. Umyj ryby i wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz cytrynę. Pokrój połowę cytrusów w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim małym pojemniku połącz olej roślinny lub oliwę z oliwek, kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę, sól do smaku, mieszankę mielonej papryki i suche zioła. Wyciśnij pozostałą połowę cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ziemniaki i paprykę w małe cienkie plasterki, cebulę w plasterki. Aby uzyskać jasność gotowego dania, użyj czerwonej cebuli sałatkowej, jeśli to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej posiekane warzywa połową dressingu i wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj spód ryby marynatą za pomocą silikonowej szczotki. Brzuch karpia napełnij cebulą, cytryną, pomidorami i lekko solą warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem. Do gotowania karpia z warzywami lepiej jest użyć szerokiego arkusza, aby warzywa i ryby można było rozprowadzić w jednej warstwie. Połóż ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidory na liściu, połóż karpia na środku. Wykonaj nacięcia na tuszy, jak na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż połowę plasterka cytryny do każdego nacięcia. Umyj głowę czosnku, osusz i pokrój na pół. Wyślij na blachę do pieczenia. Posmaruj karpia i czosnek pozostałą marynatą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby możesz posypać rybę odrobiną słodkiej lub wędzonej mielonej papryki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij karpia z warzywami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od możliwości piekarnika. Użyłem trybu "góra-dół", ustawiłem temperaturę na 220 stopni i pieczyłem przez 40 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, można podawać! Bardzo smaczne na ciepło i na zimno.

W przypadku przepisu zamiast pomidorów cherry możesz wziąć zwykłe pomidory. W takim przypadku należy je pokroić na dwie lub cztery części.

smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy