kotlety wieprzowe w piekarniku z pomidorami

pyszne danie na obiad lub świąteczny stół! Kotlety wieprzowe w piekarniku z pomidorami to obfite, piękne, niezwykle aromatyczne i apetyczne danie. Taka uczta nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację w dzień wolny, a także do serwowania gościom. Męska firma będzie szczególnie zadowolona z tego obfitego dania. Pomidory doskonale uzupełniają smak wieprzowiny, dzięki czemu są zrównoważone.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
181 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

na początek przygotowujemy niezbędne składniki:

- myjemy, suszymy mięso i kroimy je na kotlety lub bierzemy gotowe kotlety,

- pokrój boczek (możesz po prostu smalec) na kilka grubych plasterków,

- obierz szalotkę (lub zwykłą cebulę) i drobno pokrój w kostkę lub pokrój w półpierścienie - według własnego gustu,

- umyj pomidory koktajlowe i osusz nadmiar wilgoci papierowymi serwetkami,

- umyj pietruszkę i połóż ją na serwetkach do wyschnięcia.

Cóż, teraz możesz ugotować samo danie... Oto, co należy zrobić.

włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik się nagrzewa, smaż boczek na patelni. Aby to zrobić, umieść go na średnim ogniu, podgrzej, a następnie rozłóż plastry boczku i smaż, aż stanie się przezroczysty, czasami obracając. W czasie zajmie to około 8 minut. Następnie połóż boczek na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

kotlety posyp solą i czarnym pieprzem, dobrze natrzyj mięso. W rozgrzanych pozostałościach roztopionego tłuszczu smażyć kotlety wieprzowe z obu stron na dużym ogniu przez 3 minuty z każdej strony-do zarumienienia. Po przeniesieniu kotletów do naczynia do pieczenia.

oliwę z oliwek mieszamy z posiekaną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, lekko solimy i doprawiamy czarnym pieprzem, wlewamy mąkę i mieszamy. Rozłóż mieszaninę na kotletach, zalej bulionem, przykryj formę warstwą folii i włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie udekoruj danie boczkiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

podawaj na gorąco! Uzupełniamy przystawką do smaku, na przykład różne warzywa są odpowiednie: marchewka, zielona fasolka szparagowa, cukinia i bakłażan. Doskonałe takie danie będzie połączone z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy