skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb owsiany? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Zrób trochę ciepłej wody. To szybciej rozpocznie proces fermentacji drożdży. Przesiej oba rodzaje mąki przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy chleb będzie bardziej przewiewny. Nie powinieneś gotować chleba tylko na płatkach owsianych. Mąka pszenna nadaje chlebowi lepkość i porowatość.
Krok 2:
Do przestronnej miski wsyp oba rodzaje mąki i dodaj sprasowane drożdże. Zetrzyj drożdże mąką na okruchy. Wygodnie jest to zrobić rękami, aby poczuć konsystencję. Aby nie zatykać ciasta mąką, Pozostaw niewielką jej ilość osobno, aby w razie potrzeby dodać ją później podczas wyrabiania ciasta.
Krok 3:
Następnie dodaj sól do mąki i wlej wodę. Rozpocznij wyrabianie ciasta. Na początku może wydawać się dużo wody. Stopniowo ciasto będzie gęstsze.
Krok 4:
Kontynuuj ugniatanie. Dobrze ugniataj.
Krok 5:
Uformuj gotowe ciasto w Kolobok i włóż do miski ciasta. Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny. Tworząc Kolobok, możesz nasmarować ręce olejem roślinnym.
Krok 6:
Po godzinie ciasto zwiększyło swoją objętość. Zmiażdż go i uformuj nową Kolobok.
Krok 7:
Natychmiast ułóż ciasto na blasze do pieczenia, której spód lekko posmaruj olejem roślinnym. Ponownie przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na kolejną godzinę.
Krok 8:
Tym razem ciasto wyrosło znacznie lepiej. Wykonaj cięcia ostrym nożem. Nie są one omijane, aby ciasto nie pękało podczas pieczenia, ale równomiernie rozchodziło się wzdłuż cięć. Posmaruj wierzch chleba wodą, aby była chrupiąca. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejsz ogień do 200 stopni i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 9:
Gotowy chleb stanie się apetycznie rumiany ze wszystkich stron. Wyjmij go z piekarnika i ostudź, zawijając w ręcznik. Podawaj lekko ciepłe lub całkowicie schłodzone. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g