pieczona dziczyzna w piekarniku

to Fiński przepis na dziczyznę. Spróbuj i powiedz, czy Finowie dużo wiedzą! Myślę, że po prostu Finowie dużo wiedzą o dziczyźnie, polowaniu i przygotowywaniu darów natury w najbardziej naturalny sposób. W końcu wikingowie chodzili w tych miejscach... mięsożercy nadal.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 21 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 15 % 5 g
192 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przetrzyj mięso ręcznikami papierowymi i oczyść z folii i okruchów kości. Dziczyzna i jagnięcina nigdy nie są myte.
2. Czosnek obrać i pokroić na kawałki wzdłużne. Mięso nadziewać czosnkiem. Sól i pieprz, natrzyj zmielonym suchym tymiankiem, zawiń w folię i pozostaw na 1 godzinę do marynowania.
3. Do sosu drobno posiekaj cebulę. Czosnek (1 ząbek) pokrój w cienkie plasterki. Zetrzyj żurawinę w moździerzu.
4. Przenieś marynowane mięso do piekarnika i gotuj w 180 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut.
4. Rozgrzej ghee na patelni i umieść cebulę z czosnkiem na maśle. Warzywa nie powinny się zbytnio smażyć, więc potrzebujesz małego ognia. Dodaj trochę suszonej bazylii.
5. Gdy cebula będzie miękka, dodaj do niej żurawinę i wino, szczyptę soli, łyżkę cukru i odrobinę czerwonej papryki. Mieszaj, przykryj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
6. Mięso po 1 godzinie i 10 minutach Rozpakuj i gotuj przez kolejne 30 minut w temperaturze 250-260 stopni(czyli na maksimum, na przykład mam piekarnik do 240).
7. Zmiel sos z patelni w blenderze (lub przepuść przez maszynkę do mięsa, sito i inne urządzenia do puree).
8. Podawaj mięso z sosem. Dobrze nadają się do tego ziemniaki lub grzyby (lub jedno i drugie).
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy