udo z indyka w folii w piekarniku pieczone

świetne danie na świąteczny stół, które zastąpi kurczaka! Byłem dość sceptyczny wobec indyka, nie podobał mi się jego smak, więc po raz kolejny starałem się nie gotować. Ale ukochany mąż, widząc tę nogę w sklepie, poprosił o zakup. I tak powstało to danie. Noga jest bardzo delikatna, pachnąca, z piękną chrupiącą skórką. Świetne danie, które każdy codzienny stół zamieni w świąteczną ucztę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Noga indyka umyć i osuszyć.
2. Pokrój połowę cebuli w plastry.
3. Marynata. Włóż wszystkie składniki do miski blendera i zmiel na jednolitą masę.
4. Powstałą masą zetrzyj nogę indyka, próbując posmarować mięso marynatą pod skórą.
5. Wlej trochę oliwy z oliwek na podwójną folię, połóż posiekaną cebulę. Ułóż udko indyka na wierzchu. Po bokach ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Owinąć indyka folią.
6. Umieść blachę do pieczenia z indykiem w piekarniku rozgrzanym do 200C i piecz do miękkości przez około 1,5 godziny, okresowo polewając nogę wydzielającym się sokiem. Możesz sprawdzić gotowość, nakłuwając mięso nożem w najgrubszej części: uwolniony sok powinien być przezroczysty. 40 minut przed gotowaniem, aby otworzyć folię i gotować do zrumienienia (w ciągu ostatnich 10 minut włączyłem górny grill).
7. Ozdoba. Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Zioła umyć i osuszyć.
8. Na talerzu ułożyć plasterki cytryny, gałązki tymianku i rozmarynu, ułożyć gotową nogę na wierzchu i pokroić w plasterki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal / 100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy