skład / składniki
metoda gotowania
1. Noga indyka umyć i osuszyć.
2. Pokrój połowę cebuli w plastry.
3. Marynata. Włóż wszystkie składniki do miski blendera i zmiel na jednolitą masę.
4. Powstałą masą zetrzyj nogę indyka, próbując posmarować mięso marynatą pod skórą.
5. Wlej trochę oliwy z oliwek na podwójną folię, połóż posiekaną cebulę. Ułóż udko indyka na wierzchu. Po bokach ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Owinąć indyka folią.
6. Umieść blachę do pieczenia z indykiem w piekarniku rozgrzanym do 200C i piecz do miękkości przez około 1,5 godziny, okresowo polewając nogę wydzielającym się sokiem. Możesz sprawdzić gotowość, nakłuwając mięso nożem w najgrubszej części: uwolniony sok powinien być przezroczysty. 40 minut przed gotowaniem, aby otworzyć folię i gotować do zrumienienia (w ciągu ostatnich 10 minut włączyłem górny grill).
7. Ozdoba. Pokrój połowę cytryny w cienkie plasterki. Zioła umyć i osuszyć.
8. Na talerzu ułożyć plasterki cytryny, gałązki tymianku i rozmarynu, ułożyć gotową nogę na wierzchu i pokroić w plasterki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal / 100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g