Galeta z jabłkami

pyszne i bardzo szybkie słodkie wypieki na każdy dzień! Galeta z jabłkami to płaskie francuskie ciasto kruche. Nadzienie dla niego może być bardzo różne - zarówno słodkie, jak i pikantne. Jednym z najsmaczniejszych jest jabłko!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 67 % 24 g
195 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galetę z jabłkami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnych jabłek, ale słodko-kwaśny smak będzie dobry. Przesiej mąkę przez sito, aby napełnić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przestronnej misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj posiekane masło. Zmiel masło z mąką na okruchy. Najwygodniej jest to zrobić rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej zimną wodę i zagnieść ciasto. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja, skup się na konsystencji ciasta. Ciasto jest miękkie i wcale nie przykleja się do dłoni. Przykryj ciasto folią i włóż do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na arkuszu pergaminu cienką warstwą o grubości około 0,5 cm na całej powierzchni ciasta, nie sięgając trochę po brzegi, ułożyć pokrojone jabłka. W razie potrzeby na tym etapie możesz uzupełnić galetę rodzynkami, wiśniami lub malinami. Każdy dodatek nada nowy smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń brzegi ciasta na jabłka i dociśnij. Aby zapewnić niezawodność, możesz lekko docisnąć widelcem w kółko. Posyp jabłka cukrem i ułóż kilka kawałków masła. Umieść galetę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40-45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa Galeta lekko się zrumieni, a jabłka będą miękkie. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast posmaruj dżemem morelowym. Dzięki temu Galeta będzie miała karmelowy kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszna Galeta z jabłkami jest gotowa! Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!  

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy