skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galetę z jabłkami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Możesz użyć dowolnych jabłek, ale słodko-kwaśny smak będzie dobry. Przesiej mąkę przez sito, aby napełnić ją tlenem.
Krok 2:
W przestronnej misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj posiekane masło. Zmiel masło z mąką na okruchy. Najwygodniej jest to zrobić rękami.
Krok 3:
Następnie wlej zimną wodę i zagnieść ciasto. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja, skup się na konsystencji ciasta. Ciasto jest miękkie i wcale nie przykleja się do dłoni. Przykryj ciasto folią i włóż do lodówki.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki.
Krok 5:
Schłodzone ciasto rozwałkować na arkuszu pergaminu cienką warstwą o grubości około 0,5 cm na całej powierzchni ciasta, nie sięgając trochę po brzegi, ułożyć pokrojone jabłka. W razie potrzeby na tym etapie możesz uzupełnić galetę rodzynkami, wiśniami lub malinami. Każdy dodatek nada nowy smak.
Krok 6:
Zawiń brzegi ciasta na jabłka i dociśnij. Aby zapewnić niezawodność, możesz lekko docisnąć widelcem w kółko. Posyp jabłka cukrem i ułóż kilka kawałków masła. Umieść galetę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40-45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 7:
Gotowa Galeta lekko się zrumieni, a jabłka będą miękkie. Wyjmij go z piekarnika i natychmiast posmaruj dżemem morelowym. Dzięki temu Galeta będzie miała karmelowy kolor.
Krok 8:
Pyszna Galeta z jabłkami jest gotowa! Miłego poczęstunku!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g