Kliny ziemniaczane z serem w piekarniku

oszałamiające ziemniaki o doskonałym smaku! Zaskocz siebie i swoich bliskich wykwintnym daniem z ziemniaków z parmezanem i ziołami. Delikatne i miękkie w środku z chrupiącą, aromatyczną skórką na zewnątrz. Co może być smaczniejszego niż Twoje ulubione ziemniaki? Próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 54 % 14 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ważne jest, jakiego ziemniaka użyjesz. Jeśli jest to młody ziemniak, najpierw należy go bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki. Jeśli masz Dojrzałe ziemniaki, należy je obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulwy lepiej wybrać mniej więcej tej samej wielkości, aby ziemniaki były równomiernie pieczone w piekarniku. Pokrój każdy ziemniak na 4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstrząśnij jajkiem, aż będzie gładkie, dodaj szczyptę soli, a także dodaj ziele angielskie i czosnek w proszku, jeśli chcesz. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa (w przepisie użyto pietruszki) umyj i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój tak drobno, jak to możliwe i dodaj do sera. Posyp czerwoną mieloną papryką (jeśli jesteś fanem pikantnych, dodaj szczyptę chili). Wszystko ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw zanurz każdy kawałek ziemniaka w jajku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie na talerzu z serem i ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż ćwiartki ziemniaków w odległości od siebie na beczce (jak na zdjęciu). Przykryj arkusz folią i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni w trybie "góra-dół" przez około 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie usuń folię. Zmień tryb na "grill" lub włącz konwekcję, pozostaw ziemniaki w piekarniku, aż ser będzie miał skórkę. Zajmie to około 10-15 minut. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków za pomocą wykałaczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj ziemniaki udekorowane ziołami.

Kliny ziemniaczane z parmezanem są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Nawet na zimno będą świetną opcją na przekąskę.

z ziół można użyć młodej zielonej cebuli, świeżej bazylii, kopru włoskiego lub pietruszki. Zioła prowansalskie idealnie komponują się również z serem.

spróbuj ugotować pieczone ziemniaki, zaskocz swoich bliskich niepowtarzalnym smakiem!


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy