skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ważne jest, jakiego ziemniaka użyjesz. Jeśli jest to młody ziemniak, najpierw należy go bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki. Jeśli masz Dojrzałe ziemniaki, należy je obrać.
Krok 2:
Bulwy lepiej wybrać mniej więcej tej samej wielkości, aby ziemniaki były równomiernie pieczone w piekarniku. Pokrój każdy ziemniak na 4 części.
Krok 3:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 4:
Wstrząśnij jajkiem, aż będzie gładkie, dodaj szczyptę soli, a także dodaj ziele angielskie i czosnek w proszku, jeśli chcesz. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Warzywa (w przepisie użyto pietruszki) umyj i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój tak drobno, jak to możliwe i dodaj do sera. Posyp czerwoną mieloną papryką (jeśli jesteś fanem pikantnych, dodaj szczyptę chili). Wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Najpierw zanurz każdy kawałek ziemniaka w jajku.
Krok 7:
Następnie na talerzu z serem i ziołami.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż ćwiartki ziemniaków w odległości od siebie na beczce (jak na zdjęciu). Przykryj arkusz folią i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni w trybie "góra-dół" przez około 40 minut.
Krok 9:
Po określonym czasie usuń folię. Zmień tryb na "grill" lub włącz konwekcję, pozostaw ziemniaki w piekarniku, aż ser będzie miał skórkę. Zajmie to około 10-15 minut. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków za pomocą wykałaczki.
Krok 10:
Podawaj ziemniaki udekorowane ziołami.
Kliny ziemniaczane z parmezanem są niesamowicie smaczne i aromatyczne. Nawet na zimno będą świetną opcją na przekąskę.
z ziół można użyć młodej zielonej cebuli, świeżej bazylii, kopru włoskiego lub pietruszki. Zioła prowansalskie idealnie komponują się również z serem.
spróbuj ugotować pieczone ziemniaki, zaskocz swoich bliskich niepowtarzalnym smakiem!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g