mielone grzyby pomidory ser w piekarniku

pyszne, satysfakcjonujące i oryginalne, na obiad dla Twojej rodziny! Mięso mielone, grzyby, pomidory, ser w piekarniku — danie, które nadaje się zarówno do zwykłego rodzinnego posiłku, jak i na świąteczną ucztę. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że gotowanie ich jest długie i kłopotliwe. Ale w rzeczywistości wszystko jest proste i szybkie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 63 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
263 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso mielone z grzybami, pomidorami, serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Możesz samodzielnie ugotować mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa lub możesz je przygotować. Umieść mięso mielone w przestronnej misce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Alternatywnie możesz zetrzeć cebulę. Tutaj rozbij jedno jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do smaku sól mieloną i dodaj trochę przypraw. Wystarczy zmielony pieprz i suszone zioła, takie jak koperek lub pietruszka. Dobrze wymieszaj całą masę. Wygodnie jest to zrobić rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia. Nasmaruj go trochę olejem roślinnym. Podziel powstałe mięso mielone na 4 części i zwiń kulki. Połóż je na blasze do pieczenia i lekko dociśnij, aby zrobić tortille. W środku zrób małe wgłębienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń pieczarki w puszkach ze słoika, odcedź sok. Pokrój pieczarki na kawałki i ułóż na środku każdego gniazda mięsnego. Możesz również użyć świeżych grzybów. Będą musiały być wstępnie smażone na oleju roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby gniazda mięsne nie rozpadły się podczas pieczenia, owiń je boczkiem. Aby danie było bardziej aromatyczne, najlepiej użyć wędzonego boczku. Umyj pomidory i pokrój w pierścienie. Rozłóż je w każdym gnieździe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wierzch gniazd obficie posyp tartym serem. Weź ser naturalny, wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 30 do 40 minut. Ułóż gotowe gniazda na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy