Wołowina z suszonymi śliwkami w piekarniku

pyszne, soczyste, aromatyczne danie na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Wołowina z suszonymi śliwkami w piekarniku jest przygotowywana bardzo prosto, ale wynik przekracza wszelkie oczekiwania. Mięso okazuje się bardzo delikatne, soczyste i pachnące z przyjemną kwaskowatością suszonych śliwek, warzywa doskonale uzupełniają smak potrawy. Takie danie można przygotować na świąteczny stół, romantyczną kolację lub po prostu rozpieszczać siebie i swoich bliskich i podawać na zwykłą kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 38 % 9 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę z suszonymi śliwkami w piekarniku? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć młodą wołowinę, mięso jest delikatniejsze i smaczniejsze, i oczywiście polędwicę, bez ścięgien. Opłucz mięso, najlepiej pozostaw je na kilka godzin w zimnej wodzie, aby namoczyć krew. Pokrój na porcje, im mniejsze kawałki, tym szybciej potrawa się ugotuje. Ponownie opłucz pokrojone mięso i wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu ze szkła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie przygotuj inne składniki. Użyj suszonych śliwek do dania bez pestek. Dobrze opłucz jagody, wlej gorącą wodę do miski i pozostaw na 15 minut, aby trochę puchły. Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę, paski lub kółka, jak chcesz, ale mniej lepiej, aby marchewki były miękkie po ugotowaniu. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na suchej patelni z grubym dnem połóż kawałki mięsa, podpal i gotuj na wolnym ogniu we własnym soku przez około 10 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól płynowi całkowicie wyparować. Ze względu na przestrzeganie tej kolejności w procesie gotowania mięso wołowe okaże się szczególnie miękkie i soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopiero potem wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię z mięsem. Smaż mięso na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie się ugotowało i zarumieniło. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso przez około 10 minut dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż mięso do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż śliwki na wierzchu. Jeśli suszone owoce są duże, można je pokroić na dwie lub cztery części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni, na której smażono mięso, smaż marchewki na tym samym oleju, aż będą miękkie. Włóż go do formy z mięsem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij cebulę do smażenia na tej samej patelni, smaż ją, aż będzie przezroczysta, a także połóż na mięsie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej wodę do formy, aby zakryła zawartość. Sól i pieprz do smaku. Przykryj wierzch formy folią. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez około 30 minut. w tym czasie ciecz powinna prawie całkowicie odparować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż naczynie do talerzy i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy