skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wołowinę z suszonymi śliwkami w piekarniku? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć młodą wołowinę, mięso jest delikatniejsze i smaczniejsze, i oczywiście polędwicę, bez ścięgien. Opłucz mięso, najlepiej pozostaw je na kilka godzin w zimnej wodzie, aby namoczyć krew. Pokrój na porcje, im mniejsze kawałki, tym szybciej potrawa się ugotuje. Ponownie opłucz pokrojone mięso i wrzuć do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu ze szkła.
Krok 2:
W międzyczasie przygotuj inne składniki. Użyj suszonych śliwek do dania bez pestek. Dobrze opłucz jagody, wlej gorącą wodę do miski i pozostaw na 15 minut, aby trochę puchły. Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę, paski lub kółka, jak chcesz, ale mniej lepiej, aby marchewki były miękkie po ugotowaniu. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
Na suchej patelni z grubym dnem połóż kawałki mięsa, podpal i gotuj na wolnym ogniu we własnym soku przez około 10 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i pozwól płynowi całkowicie wyparować. Ze względu na przestrzeganie tej kolejności w procesie gotowania mięso wołowe okaże się szczególnie miękkie i soczyste.
Krok 4:
Dopiero potem wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię z mięsem. Smaż mięso na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie się ugotowało i zarumieniło. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso przez około 10 minut dłużej.
Krok 5:
Następnie włóż mięso do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym.
Krok 6:
Ułóż śliwki na wierzchu. Jeśli suszone owoce są duże, można je pokroić na dwie lub cztery części.
Krok 7:
Na patelni, na której smażono mięso, smaż marchewki na tym samym oleju, aż będą miękkie. Włóż go do formy z mięsem.
Krok 8:
Wyślij cebulę do smażenia na tej samej patelni, smaż ją, aż będzie przezroczysta, a także połóż na mięsie.
Krok 9:
Wlej wodę do formy, aby zakryła zawartość. Sól i pieprz do smaku. Przykryj wierzch formy folią. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez około 30 minut. w tym czasie ciecz powinna prawie całkowicie odparować.
Krok 10:
Włóż naczynie do talerzy i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g