ziemniaki wiejskie w piekarniku z czosnkiem

pikantne ziemniaki z niesamowicie pyszną skórką. Danie ma dobry smak i łączy się z wieloma sosami. Uwielbiam takie ziemniaki w stylu wiejskim, dobrze upieczone, nasączone przyprawami i czosnkiem, pachnące i satysfakcjonujące!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 71 % 17 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Chcę podzielić się z wami prostym przepisem, który opisuje, jak upiec ziemniaki w stylu wiejskim z czosnkiem. Danie na każdą okazję. Dokładnie umyj ziemniaki za pomocą pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki bez obierania, wraz ze skórką kroimy w plastry o tej samej wielkości. Sól, dodaj przyprawy, suszony koperek. Wlej olej roślinny, wymieszaj rękami. Olej i przyprawy powinny być równomiernie rozłożone na powierzchni ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Układamy na blasze do pieczenia, & quot; stojąc" na stabilnej grubej krawędzi. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Nie mieszałem ani nie przesuwałem ziemniaków po blasze do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smak gotowego dania zależy w dużej mierze od odmiany ziemniaków, okresu przydatności do spożycia i możliwości piekarnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ziemniaki można polać olejem roślinnym i posypać posiekanym świeżym koperkiem. Smacznego!

dania z ziemniaków należą do najpopularniejszych. Jeśli w domu nie ma jedzenia, a lodówka jest dość pusta, od razu przychodzi na myśl myśl "dobrze, że są ziemniaki". Z nią na pewno nie będziesz głodny. W tej wersji ugotowaliśmy pieczone ziemniaki w stylu wiejskim w piekarniku o smaku czosnku. Jest niesamowicie smaczny i w 100% bezpieczny dla wszystkich. Danie doskonale komponuje się z warzywami w puszkach, duszonymi, pieczonymi lub świeżymi. Ziemniaki nie wymagają nawet obierania, dzięki czemu zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Dla mojej rodziny jest to świetna opcja na te chwile, które spędzamy w kraju. Prace przygotowawcze trwają kilka minut, a następnie piekarnik już działa (w moim kraju jest elektryczny). Najlepszą opcją jest połączenie pieczonych ziemniaków z konserwami rybnymi lub wędzonym smalcem. Czasami przynoszę grzyby z lasu i szybko gotujemy je jako dodatek do ziemniaków. Ogólnie rzecz biorąc, jest to uniwersalne danie, z którym głód na pewno nie grozi Tobie i nam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy