ziemniaki pieczone w piekarniku ze śmietaną

spróbuj gotować! Satysfakcjonujące, proste i niedrogie! Ziemniaki pieczone w piekarniku ze śmietaną to proste i smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Pachnące ziemniaki ze złotą skórką można przygotować zarówno jako danie główne, jak i dodatek do grillowanego mięsa lub ryb, pieczonego kurczaka lub grillowanych warzyw.
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 64 % 14 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

ponieważ ziemniaki w tym przepisie są pieczone w piekarniku, przede wszystkim należy włączyć piekarnik do ogrzewania do temperatury 180-200 stopni. W tym przypadku najlepiej nadaje się tryb konwekcji. W ten sposób danie jest równomiernie ugotowane ze wszystkich stron, nie pali się od dołu, a na górze tworzy się piękna tostowa skórka. Ale jeśli nie ma takiego trybu, możesz po prostu ustawić ogrzewanie na górze i na dole.

ziemniaki obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój w cienkie plasterki wzdłuż.

obierz, umyj i posiekaj czosnek drobną tarką lub specjalną prasą.

tymianek opłucz, dokładnie osusz i drobno posiekaj. W osobnej misce wymieszaj drobno posiekany tymianek i posiekany czosnek.

nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła.

połóż trzecią część pokrojonych ziemniaków na dnie naczynia do pieczenia, Posol (weź około jednej trzeciej soli) i dopraw na wierzchu mieszanką czosnku i tymianku.

następnie ułóż drugą warstwę pokrojonych ziemniaków i dopraw solą, przyprawami, mieszanką czosnku i tymianku.

ułóż pozostałe plastry ziemniaków na wierzchu, również lekko dopraw solą i przyprawą.

wlej śmietanę do miski z pozostałym posiekanym czosnkiem i tymiankiem i dobrze wymieszaj. Powstały dressing wylać równomiernie na ziemniaki, na wierzch można ponownie lekko doprawić przyprawami.

folia spożywcza na górze dokręć formę ziemniakami, ściskając krawędzie po bokach formy.

umieść naczynie do pieczenia w nagrzanym piekarniku na 30 minut, aż będzie gotowe.

po określonym czasie wyjmij formę z ziemniakami, usuń folię i włóż z powrotem do piekarnika na 30 minut, aż pojawi się piękna złota skorupa.

wyciągnij pieczone ziemniaki, przełóż na ładny talerz i udekoruj szalotką lub innymi ziołami. Podawaj jako danie główne lub dodatek do pieczonego lub grillowanego mięsa i ryb.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy