ciasto z kaszą manną i jabłkami

ugotuje nawet dziecko, pyszne, z prostych produktów! Ciasto luzem z kaszą manną i jabłkami zachwyci Cię pysznym smakiem. Masło i sok z jabłek na wskroś nasycają warstwy ciasta, czyniąc je soczystym i pachnącym. Będziesz musiał majstrować przy nim nie dłużej niż 20 minut, ciasto piecze się przez około godzinę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 78 % 29 g
181 kcal
IG: 23 / 23 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto luzem z kaszą manną i jabłkami? Zacznij od ciasta. Odbywa się to w dwóch rachunkach. Włóż masło do zamrażarki na 20 minut lub trochę dłużej, aby łatwiej było je zetrzeć i nie stopiło się w dłoniach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z mąki, kaszy manny, cukru i proszku do pieczenia przygotuj suchą mieszankę i wszystko dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia. Podziel suchą mieszaninę na 3 równe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj nadzienie. Jabłka są słodko-kwaśne, soczyste, o jasnym wyraźnym smaku. Odpowiednie są odmiany Simerinka, Granny Smith. Im bogatsza zielona skórka jabłek, tym dłużej nie ciemnieją. Jeśli jabłka nie są smaczne, weź 20-30 g więcej masła. Jeśli miód jest kandyzowany, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jabłka, obierz, usuń rdzeń i szybko zetrzyj miąższ na grubej tarce. Masa netto startych jabłek powinna wynosić co najmniej 1 kg. Jeśli Twoje jabłka bardzo szybko zaczną ciemnieć, możesz skropić je sokiem z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż spód naczynia do pieczenia pergaminem. Posmaruj pergamin i boki formy (moja forma ma średnicę 20 cm)masłem. Wlej pierwszą część suchego ciasta na dno formy i wygładź. Do tego ciasta lepiej jest użyć jednoczęściowej, jednoczęściowej formy, ponieważ sok wypłynie z dzielonej formy i zakopie piekarnik. I potrzebujemy, aby cały sok został zachowany w cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż równomiernie połowę startych jabłek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka polać 1 łyżką płynnego miodu, posypać ½ łyżki cynamonu, ponownie powtórzyć warstwy ciasta, jabłek, miodu i cynamonu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp wierzch ciasta pozostałą suchą mieszanką i spłaszcz. Wszystkie warstwy powinny mieć mniej więcej taką samą grubość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij masło z zamrażarki i zetrzyj ciasto na grubej tarce. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°. Najpierw piecz przez 30 minut na dnie piekarnika, następnie przenieś formę na środek piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut. W tym czasie masło stopi się i przepłynie przez wszystkie warstwy ciasta, a sucha mieszanka semoliny i mąki pęcznieje, zamieniając się w pełne wilgotne soczyste ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe ciasto, przełożyć na półmisek i pokroić na kawałki. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy