skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto luzem z kaszą manną i jabłkami? Zacznij od ciasta. Odbywa się to w dwóch rachunkach. Włóż masło do zamrażarki na 20 minut lub trochę dłużej, aby łatwiej było je zetrzeć i nie stopiło się w dłoniach.
Krok 2:
Z mąki, kaszy manny, cukru i proszku do pieczenia przygotuj suchą mieszankę i wszystko dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić proszek do pieczenia. Podziel suchą mieszaninę na 3 równe części.
Krok 3:
Teraz przygotuj nadzienie. Jabłka są słodko-kwaśne, soczyste, o jasnym wyraźnym smaku. Odpowiednie są odmiany Simerinka, Granny Smith. Im bogatsza zielona skórka jabłek, tym dłużej nie ciemnieją. Jeśli jabłka nie są smaczne, weź 20-30 g więcej masła. Jeśli miód jest kandyzowany, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej i ostudź.
Krok 4:
Umyj jabłka, obierz, usuń rdzeń i szybko zetrzyj miąższ na grubej tarce. Masa netto startych jabłek powinna wynosić co najmniej 1 kg. Jeśli Twoje jabłka bardzo szybko zaczną ciemnieć, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Krok 5:
Wyłóż spód naczynia do pieczenia pergaminem. Posmaruj pergamin i boki formy (moja forma ma średnicę 20 cm)masłem. Wlej pierwszą część suchego ciasta na dno formy i wygładź. Do tego ciasta lepiej jest użyć jednoczęściowej, jednoczęściowej formy, ponieważ sok wypłynie z dzielonej formy i zakopie piekarnik. I potrzebujemy, aby cały sok został zachowany w cieście.
Krok 6:
Ułóż równomiernie połowę startych jabłek.
Krok 7:
Jabłka polać 1 łyżką płynnego miodu, posypać ½ łyżki cynamonu, ponownie powtórzyć warstwy ciasta, jabłek, miodu i cynamonu.
Krok 8:
Posyp wierzch ciasta pozostałą suchą mieszanką i spłaszcz. Wszystkie warstwy powinny mieć mniej więcej taką samą grubość.
Krok 9:
Wyjmij masło z zamrażarki i zetrzyj ciasto na grubej tarce. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°. Najpierw piecz przez 30 minut na dnie piekarnika, następnie przenieś formę na środek piekarnika i piecz przez kolejne 20-25 minut. W tym czasie masło stopi się i przepłynie przez wszystkie warstwy ciasta, a sucha mieszanka semoliny i mąki pęcznieje, zamieniając się w pełne wilgotne soczyste ciasto.
Krok 10:
Schłodzić gotowe ciasto, przełożyć na półmisek i pokroić na kawałki. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g