suflet twarogowy w piekarniku

najdelikatniejszy suflet zachwyci cię! Bardzo smaczne i proste! Ten kulinarny przepis jest bardzo łatwy do przygotowania. A twaróg sprawia, że jest również przydatny. Dlatego suflet twarogowy jako jedzenie jest dobry pod każdym względem i spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 26 % 8 g
178 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

zaczynamy od przetarcia twarogu przez sito. Następnie wymieszaj puree z twarogiem ze śmietaną.
dodaj żółtka (wstępnie starte z cukrem), a także mąkę, sól i mleko do powstałej mieszanki.
ugniatamy powstałą masę.
schłodź białka i ubij je w gęstą pianę. Ostrożnie (w kilku krokach) wymieszaj je z wcześniej przygotowaną masą. Delikatnie wymieszaj wszystko, nie pozwalając, aby ubite białka opadły.
weź naczynie do pieczenia. Dokładnie posmaruj go masłem (aby nasz suflet się do niego nie przykleił). Rozłóż masę twarogową grubą warstwą (około 30-40 mm). I gotuj na parze przez 35-40 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

lub upiecz formę w piekarniku w temperaturze 150 180 stopni, aż będzie gotowa. Zwykle wystarcza 20 minut.

pozwól naszemu sufletowi twarogowemu trochę ostygnąć i przenieś na talerz. Udekoruj owocami lub kandyzowanymi owocami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy