skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od przetarcia twarogu przez sito. Następnie wymieszaj puree z twarogiem ze śmietaną.
dodaj żółtka (wstępnie starte z cukrem), a także mąkę, sól i mleko do powstałej mieszanki.
ugniatamy powstałą masę.
schłodź białka i ubij je w gęstą pianę. Ostrożnie (w kilku krokach) wymieszaj je z wcześniej przygotowaną masą. Delikatnie wymieszaj wszystko, nie pozwalając, aby ubite białka opadły.
weź naczynie do pieczenia. Dokładnie posmaruj go masłem (aby nasz suflet się do niego nie przykleił). Rozłóż masę twarogową grubą warstwą (około 30-40 mm). I gotuj na parze przez 35-40 minut, aż będzie całkowicie ugotowany.
lub upiecz formę w piekarniku w temperaturze 150 180 stopni, aż będzie gotowa. Zwykle wystarcza 20 minut.
pozwól naszemu sufletowi twarogowemu trochę ostygnąć i przenieś na talerz. Udekoruj owocami lub kandyzowanymi owocami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g