cukinia nadziewana warzywami i ryżem w piekarniku

oryginalna przekąska, która rozjaśni każdą ucztę! Pyszne nadziewane beczki z cukinii przypadną do gustu nie tylko tym, którzy przestrzegają postu, ale także tym, którzy lubią dania warzywne. To niskokaloryczne, zdrowe i smaczne danie na każdą okazję.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
88 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię nadziewaną warzywami i ryżem w piekarniku? Cukinię pokrój w poprzek na segmenty 4-5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie wyjmij środek, aby zrobić beczki. Pozostaw miąższ u podstawy. Włóż beczki z cukinii do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób nadzienie. Aby to zrobić, pokrój cukinię w kostkę, posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usmaż przygotowane warzywa na patelni z olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowany ryż wymieszaj z groszkiem, a następnie dodaj tę mieszankę do pieczonych warzyw. Wszystko pieprz, sól, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij pieczone beczki cukinii nadzieniem. Połóż je ponownie na blasze do pieczenia i trzymaj w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj na gorąco. Teraz wiesz, jak upiec nadziewane beczki z cukinii. Smacznego!

cukinia nadziewana zgodnie z tym przepisem okazuje się niezwykle miękka, soczysta, pachnąca i natychmiast z dodatkiem. Dania warzywne należą do kategorii zdrowej, prawidłowej i niskokalorycznej diety. Z ich pomocą możesz zjeść smaczną, zdrową i satysfakcjonującą przekąskę bez szkody dla sylwetki. Warzywa, które są częścią tego dania, są pod ręką dla każdej gospodyni domowej, szczególnie pod koniec lata i na początku jesieni - w czasie przeznaczonym na zbiory. Ale osobiście chcę gotować takie potrawy również zimą i wiosną. W tym czasie nasz organizm zwykle marnuje już stare zapasy witamin i potrzebuje nowej porcji. Cebula, marchewka i cukinia są zawsze w sklepach - jeśli możesz zaopatrzyć się w marchewki i cebulę i leżą przez całą zimę, musisz kupić cukinię, dobrze, że zawsze jest taka możliwość. Często gotuję to danie w kraju-świeże warzywa prawie natychmiast spadają z ogrodu na stół, nie ma też mowy o ryżu i zielonym groszku. Nikt jeszcze nie odmówił takich pysznych nadziewanych kikutów w moim otoczeniu. Dotyczy to również moich sąsiadów, którzy często odwiedzają mnie w poszukiwaniu nowych przepisów na dania z warzyw - z oczywistych powodów w sezonie letnim są najbardziej popularne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy