skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię nadziewaną warzywami i ryżem w piekarniku? Cukinię pokrój w poprzek na segmenty 4-5 cm.
Krok 2:
Ostrożnie wyjmij środek, aby zrobić beczki. Pozostaw miąższ u podstawy. Włóż beczki z cukinii do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach.
Krok 3:
Zrób nadzienie. Aby to zrobić, pokrój cukinię w kostkę, posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę.
Krok 4:
Usmaż przygotowane warzywa na patelni z olejem roślinnym.
Krok 5:
Ugotowany ryż wymieszaj z groszkiem, a następnie dodaj tę mieszankę do pieczonych warzyw. Wszystko pieprz, sól, wymieszaj.
Krok 6:
Napełnij pieczone beczki cukinii nadzieniem. Połóż je ponownie na blasze do pieczenia i trzymaj w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Krok 7:
Podawaj na gorąco. Teraz wiesz, jak upiec nadziewane beczki z cukinii. Smacznego!
cukinia nadziewana zgodnie z tym przepisem okazuje się niezwykle miękka, soczysta, pachnąca i natychmiast z dodatkiem. Dania warzywne należą do kategorii zdrowej, prawidłowej i niskokalorycznej diety. Z ich pomocą możesz zjeść smaczną, zdrową i satysfakcjonującą przekąskę bez szkody dla sylwetki. Warzywa, które są częścią tego dania, są pod ręką dla każdej gospodyni domowej, szczególnie pod koniec lata i na początku jesieni - w czasie przeznaczonym na zbiory. Ale osobiście chcę gotować takie potrawy również zimą i wiosną. W tym czasie nasz organizm zwykle marnuje już stare zapasy witamin i potrzebuje nowej porcji. Cebula, marchewka i cukinia są zawsze w sklepach - jeśli możesz zaopatrzyć się w marchewki i cebulę i leżą przez całą zimę, musisz kupić cukinię, dobrze, że zawsze jest taka możliwość. Często gotuję to danie w kraju-świeże warzywa prawie natychmiast spadają z ogrodu na stół, nie ma też mowy o ryżu i zielonym groszku. Nikt jeszcze nie odmówił takich pysznych nadziewanych kikutów w moim otoczeniu. Dotyczy to również moich sąsiadów, którzy często odwiedzają mnie w poszukiwaniu nowych przepisów na dania z warzyw - z oczywistych powodów w sezonie letnim są najbardziej popularne.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g