skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z borówkami w piekarniku z ciasta drożdżowego? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do nadzienia można użyć zarówno świeżych jagód borówki brusznicy, jak i mrożonych.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Wlej ciepłe mleko do miski. Dodaj drożdże i cukier. Dodaj 1/4 mąki. Wymieszać. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3:
W tym czasie drożdże zaczną aktywnie działać, a ciasto zacznie rosnąć z czapką.
Krok 4:
Dodaj jajka i olej roślinny do miski.
Krok 5:
Stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto.
Krok 6:
Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż ta wskazana w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Ciasto jest miękkie, elastyczne i nie przykleja się do dłoni. Na ostatnim etapie ugniatania możesz nasmarować ręce olejem roślinnym - a ciasto łatwiej się zgniata,a mąka będzie potrzebować trochę mniej. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 7:
Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Wyjmij mrożone jagody z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie wrzuć do durszlaka, aby ułożyć sok.
Krok 8:
Wymieszaj jagody z cukrem i skrobią. Świeże jagody można natychmiast wymieszać z cukrem i skrobią.
Krok 9:
Nasze ciasto udało się dobrze dopasować.
Krok 10:
Odetnij małe kawałki ciasta, rozłóż nadzienie na środku i uformuj placki.
Krok 11:
Rozłóż paszteciki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw na 10-15 minut. Następnie posmaruj każdy placek żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Krok 12:
Gotowe paszteciki nieznacznie wzrosną i staną się złote. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka - 43 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g