placki z borówkami w piekarniku z ciasta drożdżowego

pyszne, przewiewne, delikatne, miękkie, ze słodkim nadzieniem! Ciasta z borówkami z ciasta drożdżowego w piekarniku zajmują dużo czasu w przygotowaniu, ale okazują się tak smaczne, że spędzony czas wcale nie jest szkoda. Można je zrobić z różnymi nadzieniami, nawet niesłodzonymi, zmieniając objętość cukru w cieście.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 74 % 40 g
251 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z borówkami w piekarniku z ciasta drożdżowego? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do nadzienia można użyć zarówno świeżych jagód borówki brusznicy, jak i mrożonych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, weź wygodną, przestronną miskę. Wlej ciepłe mleko do miski. Dodaj drożdże i cukier. Dodaj 1/4 mąki. Wymieszać. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie drożdże zaczną aktywnie działać, a ciasto zacznie rosnąć z czapką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka i olej roślinny do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąka może potrzebować nieco więcej lub mniej niż ta wskazana w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Ciasto jest miękkie, elastyczne i nie przykleja się do dłoni. Na ostatnim etapie ugniatania możesz nasmarować ręce olejem roślinnym - a ciasto łatwiej się zgniata,a mąka będzie potrzebować trochę mniej. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmij się przygotowaniem nadzienia. Wyjmij mrożone jagody z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie wrzuć do durszlaka, aby ułożyć sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj jagody z cukrem i skrobią. Świeże jagody można natychmiast wymieszać z cukrem i skrobią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasze ciasto udało się dobrze dopasować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odetnij małe kawałki ciasta, rozłóż nadzienie na środku i uformuj placki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż paszteciki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Odstaw na 10-15 minut. Następnie posmaruj każdy placek żółtkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe paszteciki nieznacznie wzrosną i staną się złote. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy