skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z nogi jagnięcej odetnij nadmiar tłuszczu.
Krok 2:
Obierz czosnek i pokrój w plastry.
Krok 3:
Pieczemy mięso czosnkiem, wykonując w nim małe, głębokie nacięcia nożem.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój na 2-4 części.
Krok 5:
Przepuszczamy go przez maszynkę do mięsa lub mielimy za pomocą blendera.
Krok 6:
Wlej zirę do małego pojemnika.
Krok 7:
Następnie wlej utskho-suneli.
Krok 8:
Wysyłamy tam również przyprawę do mięsa.
Krok 9:
Dodaj sól.
Krok 10:
Dodaj pieprz.
Krok 11:
Dodaj kleik cebulowy do przypraw i dokładnie wymieszaj.
Krok 12:
Posmaruj mięso powstałą mieszaniną.
Krok 13:
Pocieraj go ze wszystkich stron.
Krok 14:
Wytnij kawałek rękawa do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, aby noga pasowała i można było mocno trzymać końce razem.
Krok 15:
Włóż nogę do rękawa. Jeszcze raz równomiernie rozprowadzamy cebulę i mocujemy paczkę po obu stronach. Pozostaw mięso do marynowania na 30 minut lub nieco dłużej, ale nie dłużej niż dwie godziny. Wykonujemy nakłucia w rękawie ostrym nożem, aby para wydostała się podczas pieczenia.
Krok 16:
Piecz nogę przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejsz ogrzewanie do 180 stopni. Obliczamy pozostały czas pieczenia na podstawie proporcji - 20 minut na kilogram. W moim przypadku to 70 minut. Wyjmujemy mięso z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. Odcedź sos, który nagromadził się w rękawie. Filtrujemy go i napełniamy SOS. Następnie mięso kroimy, układamy na talerzach i polewamy sosem. Smacznego!
z tego przepisu nauczyłeś się gotować udko jagnięce pieczone w piekarniku w rękawie - ekspresowa metoda dla tych, którzy spieszą się z pysznym i satysfakcjonującym karmieniem rodziny. Cały sekret tej metody gotowania znajduje się w marynacie: jest to cebula przepuszczona przez maszynę do mięsa. Sok z cebuli jest uważany za jedną z najsilniejszych marynat do mięsa, ale warto go lekko prześwietlić, a mięso rozpadnie się na włókna, dlatego zalecam trzymanie go przed pieczeniem nie dłużej niż dwie godziny. Warzywa są idealne do tego dania: zarówno świeże, jak i pieczone. Ciesz się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tego mięsnego przysmaku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g
- Noga Barania - 318 kcal/100g