noga jagnięca pieczona w piekarniku w rękawie-metoda ekspresowa

przepis pomoże Ci przygotować pyszne mięso! Okazuje się najdelikatniejszy. Dzięki tej ekspresowej metodzie gotowania możesz usiąść przy stole dwie godziny po rozpoczęciu gotowania. A do tego dania podawany jest pyszny sos w postaci soku, który wyróżniał się z mięsa podczas pieczenia.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 62 % 23 g
węglowodany 8 % 3 g
255 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z nogi jagnięcej odetnij nadmiar tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i pokrój w plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczemy mięso czosnkiem, wykonując w nim małe, głębokie nacięcia nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój na 2-4 części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przepuszczamy go przez maszynkę do mięsa lub mielimy za pomocą blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej zirę do małego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej utskho-suneli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy tam również przyprawę do mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kleik cebulowy do przypraw i dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj mięso powstałą mieszaniną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pocieraj go ze wszystkich stron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wytnij kawałek rękawa do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, aby noga pasowała i można było mocno trzymać końce razem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż nogę do rękawa. Jeszcze raz równomiernie rozprowadzamy cebulę i mocujemy paczkę po obu stronach. Pozostaw mięso do marynowania na 30 minut lub nieco dłużej, ale nie dłużej niż dwie godziny. Wykonujemy nakłucia w rękawie ostrym nożem, aby para wydostała się podczas pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz nogę przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejsz ogrzewanie do 180 stopni. Obliczamy pozostały czas pieczenia na podstawie proporcji - 20 minut na kilogram. W moim przypadku to 70 minut. Wyjmujemy mięso z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. Odcedź sos, który nagromadził się w rękawie. Filtrujemy go i napełniamy SOS. Następnie mięso kroimy, układamy na talerzach i polewamy sosem. Smacznego!

z tego przepisu nauczyłeś się gotować udko jagnięce pieczone w piekarniku w rękawie - ekspresowa metoda dla tych, którzy spieszą się z pysznym i satysfakcjonującym karmieniem rodziny. Cały sekret tej metody gotowania znajduje się w marynacie: jest to cebula przepuszczona przez maszynę do mięsa. Sok z cebuli jest uważany za jedną z najsilniejszych marynat do mięsa, ale warto go lekko prześwietlić, a mięso rozpadnie się na włókna, dlatego zalecam trzymanie go przed pieczeniem nie dłużej niż dwie godziny. Warzywa są idealne do tego dania: zarówno świeże, jak i pieczone. Ciesz się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tego mięsnego przysmaku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g
  • Noga Barania - 318   kcal/100g

Podobne przepisy