skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto warstwowe z serem Adyghe i ziołami? Odmierz potrzebne składniki. Ciasto francuskie można wziąć zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży. Do nadzienia nadaje się również ser serowy, feta lub twardy. Pożądane jest, aby nie był zbyt słony.
Krok 2:
Posiekaj ser na grubej tarce, włóż do miski o odpowiedniej wielkości.
Krok 3:
Umyj warzywa, dobrze wysusz. Usuń grube gałązki. Drobno posiekaj warzywa. Alternatywnie możesz wziąć zieloną cebulę, kolendrę lub pachnące zioła.
Krok 4:
W małej misce ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Posiekany ser połącz z ziołami, dodaj około 2/3 ubitego jajka. Zostaw trochę jajka, aby posmarować ciasto na wierzchu.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki nadzienia zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 7:
Rozwałkuj połowę ciasta francuskiego na warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 8:
Ciasto owinąć wałkiem do ciasta i przenieść na arkusz wyłożony pergaminem. Jeśli jakość pergaminu wymaga, posmaruj go olejem roślinnym. Z nadzienia uformuj małą kulkę, umieść ją na środku rozwałkowanego ciasta. W niewielkiej odległości od środka ułóż resztę nadzienia w kształcie koła o szerokości 4-5 cm, aby było to bardziej równomierne, możesz wstępnie oznaczyć kontury płytami o odpowiedniej średnicy.
Krok 9:
Podobnie rozwałkuj drugą połowę ciasta. Ostrożnie ułóż warstwę na nadzieniu, lekko dociśnij ciasto wzdłuż konturów nadzienia.
Krok 10:
Przytnij ciasto na obwodzie ciasta.
Krok 11:
Dociśnij brzegi ciasta, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.
Krok 12:
Bez dotykania środkowej części pokrój ciasto na równe segmenty.
Krok 13:
Wygnij nieco każdy segment, obracając go na beczce. Zrób to w jednym kierunku. W ten sposób wycięte części powinny leżeć w kształcie wachlarza, aby wypełnienie było widoczne.
Krok 14:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto pozostałym ubitym jajkiem. W razie potrzeby środek ciasta można posypać nasionami lnu, sezamu, słonecznika lub maku.
Krok 15:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180-190 ° C, aż się zarumieni, około 25 minut. Tryb pieczenia może różnić się od wskazanego, ponieważ zależy od specyfiki działania piekarnika. Gotowe ciasto okazało się o średnicy około 25 cm.
Krok 16:
Podawaj ciasto z serem i ziołami na ciepło lub na zimno. Brzegi ciasta można łatwo podzielić na porcje bez cięcia. Smacznego!
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g