skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz ziemniaki, pokrój w paski, sól, pieprz, zalej olejem roślinnym i wymieszaj.
2. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego ziemniaki.
3. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ułóż krążki cebuli na ziemniakach i dodaj trochę soli.
4. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami do kurczaka, posolić i dobrze wymieszać.
5. Przygotowany filet z kurczaka ułożyć w formie na warstwie cebuli, wygładzić.
6. Twardy ser zetrzeć na tarce i równomiernie wylać na warstwę fileta z kurczaka. Obficie posmaruj warstwę sera śmietaną.
7. Umieść formę z ziemniakami i filetem z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez 50-60 minut, w zależności od wysokości formy i grubości warstw. Powierzchnia powinna się zarumienić.
8. Przed podaniem ostrożnie pokrój górną upieczoną warstwę i ułóż ziemniaki z filetem z kurczaka na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g