ziemniaki z filetem z kurczaka w piekarniku

gorące ziemniaki pod warstwą fileta z kurczaka ze skórką serową! Ziemniaki z filetem z kurczaka w piekarniku to danie podawane na gorąco, świeżo przygotowane. Do pieczenia ziemniaki i filety należy układać warstwami w formie, a wierzch posypać startym serem i posmarować kwaśną śmietaną - wtedy ziemniaki i kawałki fileta okażą się miękkie i soczyste. Do tego dania można podać sałatkę warzywną, marynaty lub sok pomidorowy.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 40 % 10 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Obierz ziemniaki, pokrój w paski, sól, pieprz, zalej olejem roślinnym i wymieszaj.
2. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i włóż do niego ziemniaki.
3. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ułóż krążki cebuli na ziemniakach i dodaj trochę soli.
4. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami do kurczaka, posolić i dobrze wymieszać.
5. Przygotowany filet z kurczaka ułożyć w formie na warstwie cebuli, wygładzić.
6. Twardy ser zetrzeć na tarce i równomiernie wylać na warstwę fileta z kurczaka. Obficie posmaruj warstwę sera śmietaną.
7. Umieść formę z ziemniakami i filetem z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez 50-60 minut, w zależności od wysokości formy i grubości warstw. Powierzchnia powinna się zarumienić.
8. Przed podaniem ostrożnie pokrój górną upieczoną warstwę i ułóż ziemniaki z filetem z kurczaka na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy