skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć ziemniaki do przygotowania białej odmiany, aby bulwy były małe. Takie ziemniaki są smaczniejsze i bardziej kruche. Jeśli masz pod ręką inną odmianę ziemniaków, nie ma nic złego. Po prostu lepiej go wcześniej ugotować. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości nie większej niż jeden centymetr.
Krok 2:
Jeśli ziemniaki są nadal twarde, najprawdopodobniej będą twarde po upieczeniu. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podpal, gdy woda się zagotuje, zanurz koła ziemniaków w wodzie na kilka minut. Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż na nim koła ziemniaków. Między warstwami ziemniaków kładziemy trochę ugotowanej cebuli.
Krok 4:
Wbij jajko kurze do miski, ubij widelcem, wlej śmietanę, wymieszaj. Dodaj garść drobno startego twardego sera do mieszanki, ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Napełnij ziemniaki mieszanką, aby płyn znajdował się nieco powyżej poziomu ziemniaków, ale nie za dużo.
Krok 6:
Posyp solą i mielonym pieprzem. Posiekanym koperkiem lub natką pietruszki w razie potrzeby. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku i pożądania, na przykład specjalne do ziemniaków lub suchych ziół. Przykryj formę folią. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę z ziemniakami wkładamy do piekarnika na 25 minut. Gotowość ziemniaków sprawdzamy widelcem, jeśli jest ciasno w ziemniakach, oznacza to, że musisz upiec więcej.
Krok 7:
Czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaków, czy zostały wcześniej ugotowane, czy nie, liczby warstw ziemniaków w formie i pracy piekarnika. Usuń folię z formy. Niech ziemniaki się zrumienią. Aby danie miało apetyczną złotą skórkę, na wierzch można posypać startym twardym serem. Wyjmij naczynie z piekarnika. Podawaj ziemniaki na stole ze świeżymi warzywami, mięsem lub jako niezależne danie. Smacznego!
pomimo braku mięsa w składzie danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące i pożywne.
w razie potrzeby do potrawy można dodać inne warzywa lub grzyby, uzyskując piękną wegetariańską zapiekankę, a także mięso, dzięki czemu jest jeszcze bardziej satysfakcjonujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g