ziemniaki w sosie śmietanowym w piekarniku

pyszne i proste danie z ziemniaków na obiad dla całej rodziny! Pieczone ziemniaki w śmietanie można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z takim przepisem. Składniki do jego przygotowania są proste i niedrogie, zawsze znajdują się w lodówce.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 52 % 12 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć ziemniaki do przygotowania białej odmiany, aby bulwy były małe. Takie ziemniaki są smaczniejsze i bardziej kruche. Jeśli masz pod ręką inną odmianę ziemniaków, nie ma nic złego. Po prostu lepiej go wcześniej ugotować. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości nie większej niż jeden centymetr.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ziemniaki są nadal twarde, najprawdopodobniej będą twarde po upieczeniu. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podpal, gdy woda się zagotuje, zanurz koła ziemniaków w wodzie na kilka minut. Wyjmij ziemniaki łyżką cedzakową, pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój na połówki pierścieni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż na nim koła ziemniaków. Między warstwami ziemniaków kładziemy trochę ugotowanej cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko kurze do miski, ubij widelcem, wlej śmietanę, wymieszaj. Dodaj garść drobno startego twardego sera do mieszanki, ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij ziemniaki mieszanką, aby płyn znajdował się nieco powyżej poziomu ziemniaków, ale nie za dużo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp solą i mielonym pieprzem. Posiekanym koperkiem lub natką pietruszki w razie potrzeby. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku i pożądania, na przykład specjalne do ziemniaków lub suchych ziół. Przykryj formę folią. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę z ziemniakami wkładamy do piekarnika na 25 minut. Gotowość ziemniaków sprawdzamy widelcem, jeśli jest ciasno w ziemniakach, oznacza to, że musisz upiec więcej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czas gotowania zależy od rodzaju ziemniaków, czy zostały wcześniej ugotowane, czy nie, liczby warstw ziemniaków w formie i pracy piekarnika. Usuń folię z formy. Niech ziemniaki się zrumienią. Aby danie miało apetyczną złotą skórkę, na wierzch można posypać startym twardym serem. Wyjmij naczynie z piekarnika. Podawaj ziemniaki na stole ze świeżymi warzywami, mięsem lub jako niezależne danie. Smacznego!

pomimo braku mięsa w składzie danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące i pożywne.

w razie potrzeby do potrawy można dodać inne warzywa lub grzyby, uzyskując piękną wegetariańską zapiekankę, a także mięso, dzięki czemu jest jeszcze bardziej satysfakcjonujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy