pita Arab flatbread bez drożdży w piekarniku

wspaniała alternatywa dla zwykłego chleba drożdżowego! Zrobiłam je po raz pierwszy, okazały się tak zabawne, spuzykowane, przypominają zewnętrznie poduszki, w środku są puste, ale bardzo smaczne, trochę je zrumieniłam i wyszły chrupiące, teraz to mój główny chleb. Głównymi mikroorganizmami zakwasu są bakterie kwasu mlekowego i octowego, które tworzą kwasy korzystne dla organizmu.Taki chleb nie pleśnieje przez długi czas. Jedząc taki chleb, tworzy się sprzyjające środowisko dla rozwoju korzystnej mikroflory i tłumienia patogenów. Nasi przodkowie od niepamiętnych czasów gotowali chleb na zakwasie, a nie na drożdżach. Ten zakwas wykonujemy na bazie bakterii mlekowych.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 45 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj zakwas. Zagnieść ciasto z mąki-200, kwaśnego mleka - 50 i wody-50. Umieść w ciepłym miejscu na 3 dni. Do tego czasu na powierzchni ciasta stanie się płynne, pojawią się bąbelki, co wskazuje na rozpoczęty proces fermentacji, pojawi się kwaśny zapach. Zakwas jest gotowy i można go włożyć do lodówki i używać wielokrotnie. Ale zanim go użyjesz, musisz go wcześniej odświeżyć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby to zrobić, weź 100 g zakwasu, a resztę włóż ponownie do lodówki na następny raz, dodaj 100 g mąki i 50 g ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu. Po 2 godzinach ciasto wzrośnie o 1/2.Czasami proces fermentacji jest bardzo powolny, zależy to od warunków zachowania reżimu temperaturowego, dlatego należy powtórzyć ponownie z odświeżeniem zakwasu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przygotuj tortille Bierzemy nasz zakwas-125g, odświeżony dzień wcześniej 250 mąki, można mieszać różne odmiany, ale miałem tylko jedną odmianę, chociaż lepiej przygotować się do tego z wyprzedzeniem i kupić żyto, biała mąka najwyższej klasy powinna być preferowana żyto, czyli biała - 3/4 i 1/4 żyta i 125 ml ciepłej wody. Najpierw dodaj ciepłą wodę do zakwasu. zagnieść, dodać sól, a następnie mąkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik wraz z rusztem do 250-270gr. Ciasto układamy na desce posypanej mąką i dzielimy na małe kulki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj kulki w tortille o średnicy 20-25 cm, Rozłóż tortille pojedynczo bezpośrednio na ruszcie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz przez 2-3 minuty, aż tortille wyrosną i napompują. Natychmiast wyjmij i zawiń w ręcznik, aby tortilla wyschła. Jeśli ciasto piecze się dłużej, przyrumieni się i stanie się chrupiące

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli ogień jest słaby, okaże się blady i zbyt suchy

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy