skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw przygotuj zakwas. Zagnieść ciasto z mąki-200, kwaśnego mleka - 50 i wody-50. Umieść w ciepłym miejscu na 3 dni. Do tego czasu na powierzchni ciasta stanie się płynne, pojawią się bąbelki, co wskazuje na rozpoczęty proces fermentacji, pojawi się kwaśny zapach. Zakwas jest gotowy i można go włożyć do lodówki i używać wielokrotnie. Ale zanim go użyjesz, musisz go wcześniej odświeżyć
Krok 3:
Aby to zrobić, weź 100 g zakwasu, a resztę włóż ponownie do lodówki na następny raz, dodaj 100 g mąki i 50 g ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu. Po 2 godzinach ciasto wzrośnie o 1/2.Czasami proces fermentacji jest bardzo powolny, zależy to od warunków zachowania reżimu temperaturowego, dlatego należy powtórzyć ponownie z odświeżeniem zakwasu.
Krok 4:
Następnie przygotuj tortille Bierzemy nasz zakwas-125g, odświeżony dzień wcześniej 250 mąki, można mieszać różne odmiany, ale miałem tylko jedną odmianę, chociaż lepiej przygotować się do tego z wyprzedzeniem i kupić żyto, biała mąka najwyższej klasy powinna być preferowana żyto, czyli biała - 3/4 i 1/4 żyta i 125 ml ciepłej wody. Najpierw dodaj ciepłą wodę do zakwasu. zagnieść, dodać sól, a następnie mąkę
Krok 5:
Zagniataj ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik wraz z rusztem do 250-270gr. Ciasto układamy na desce posypanej mąką i dzielimy na małe kulki
Krok 7:
Rozwałkuj kulki w tortille o średnicy 20-25 cm, Rozłóż tortille pojedynczo bezpośrednio na ruszcie
Krok 8:
Piecz przez 2-3 minuty, aż tortille wyrosną i napompują. Natychmiast wyjmij i zawiń w ręcznik, aby tortilla wyschła. Jeśli ciasto piecze się dłużej, przyrumieni się i stanie się chrupiące
Krok 9:
Jeśli ogień jest słaby, okaże się blady i zbyt suchy
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g