sałatka jarzynowa z komosą ryżową
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
dokładnie opłucz komosę ryżową i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź. Migdały posiekać i smażyć na suchej patelni, 2 min.
obierz ogórek, pokrój wzdłuż na pół, usuń nasiona łyżką, pokrój miąższ na małe kawałki.
przetnij wiśnie na pół. Drobno posiekaj cebulę i listki mięty.
wymieszaj wszystkie przygotowane składniki, dodaj rodzynki, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki do smaku. Odstaw na chwilę, udekoruj listkami mięty i podawaj.
obierz ogórek, pokrój wzdłuż na pół, usuń nasiona łyżką, pokrój miąższ na małe kawałki.
przetnij wiśnie na pół. Drobno posiekaj cebulę i listki mięty.
wymieszaj wszystkie przygotowane składniki, dodaj rodzynki, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki do smaku. Odstaw na chwilę, udekoruj listkami mięty i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g