makaron z krewetkami z cukinią i pomidorami

przepis na prawdziwy włoski makaron z niezwykłą kombinacją produktów. Pyszne i oryginalne danie według włoskiej receptury. Połączenie cukinii-cukinii i krewetek okazało się zaskakująco udane, smak dania okazuje się bardzo delikatny i niezwykły, pasta rozpływa się w ustach.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 44 % 15 g
187 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cukinię, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Zblanszuj ziarna migdałów i obierz. W tym samym czasie możesz ugotować makaron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić sos pesto, włóż cukinię, starty ser, migdały, 1 ząbek czosnku, kilka listków mięty i bazylii oraz szczyptę soli do miski blendera. Zmiel masę na puree, następnie wlej 5 łyżek oliwy z oliwek i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, smaż pomidory koktajlowe pokrojone na połówki i 2 ząbki czosnku przez 5 minut. Na patelnię włożyć obrane krewetki, posolić i gotować przez 3-4 minuty do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć makaron do durszlaka (musi być ugotowany do stanu al dente), kiedy spuścisz wodę, zostaw kilka łyżek, musisz dodać je do Pesto. Polej makaron pesto i dobrze wymieszaj. Połóż smażone pomidory z krewetkami na wierzchu, możesz posypać gotowe danie startym serem lub pokruszonymi orzechami. Gotowe, ciesz się wyśmienitym smakiem włoskiej kuchni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy