ravioli z dynią i parmezanem

prawdziwa rozkosz łączenia ciasta, dyni, sera, masła z szałwią! Jeśli kochasz dynię, tak jak ja ją kocham - po prostu musisz spróbować tego dania.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 49 % 17 g
170 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zanim zaczniesz robić ciasto, Rozgrzej piekarnik do 200 C, pokrój dynię na duże kawałki ze skórką, przykryj folią i piecz przez około 30-40 minut (aż będzie całkowicie miękka).Wyjmij z piekarnika, ostudź, zdejmij skórkę i włóż miąższ dyni do robota kuchennego, zmiel na gładką masę, dodaj starty parmezan, żółtko,suchą szałwię,zmielony czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Przesiej oba rodzaje mąki i soli do dużej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób zagłębienie w mące, dodaj jajka, sól i oliwę z oliwek. Powoli zacznij zbierać mąkę w jajka i masło, aż ciasto stanie się jednorodną masą. Następnie pracuj na gładkiej powierzchni-zagnieść , zwinąć, w razie potrzeby dodać mąkę, zwinąć kulkę. Odstaw ciasto na 15 minut, przykryte wilgotnym ręcznikiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ciasto na ćwiartki. Wyjmij trzy części z powrotem pod ręcznik, rozwałkuj jedną część cienko. Zrobiłem to za pomocą maszyny do makaronu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą okrągłego kształtu (możesz użyć szklanki) Wytnij kubki i umieść około łyżki nadzienia dyniowego na środku kubka i lekko posmaruj krawędzie kubka białkiem jajka za pomocą cienkiego pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz krawędzie koła, nadając ravioli kształt półksiężyca. Również za pomocą pędzla lekko posmaruj rogi białkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie pociągnij oba rogi półksiężyca i połącz je ze sobą w zakładkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powtarzaj kroki 4,5 i 6, aż skończy się nadzienie, zwijając kolejno wszystkie pozostałe części ciasta. Ułóż gotowe ravioli na tacy lekko posypanej mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu: rozgrzej masło na małej patelni na średnim ogniu i gotuj na złoty kolor. Dodaj posiekane liście świeżej szałwii i zdejmij z ognia. Doprowadź osoloną wodę do wrzenia i zanurz tam ravioli. Gotuj, aż się pojawią. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij ravioli i przenieś je na patelnię z olejem, wymieszaj. Podawać na gorąco z odrobiną masła, w razie potrzeby lekko posypane startym parmezanem i mielonym pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Szałwia sucha - 315   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy