skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zanim zaczniesz robić ciasto, Rozgrzej piekarnik do 200 C, pokrój dynię na duże kawałki ze skórką, przykryj folią i piecz przez około 30-40 minut (aż będzie całkowicie miękka).Wyjmij z piekarnika, ostudź, zdejmij skórkę i włóż miąższ dyni do robota kuchennego, zmiel na gładką masę, dodaj starty parmezan, żółtko,suchą szałwię,zmielony czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Przesiej oba rodzaje mąki i soli do dużej miski.
Krok 2:
Zrób zagłębienie w mące, dodaj jajka, sól i oliwę z oliwek. Powoli zacznij zbierać mąkę w jajka i masło, aż ciasto stanie się jednorodną masą. Następnie pracuj na gładkiej powierzchni-zagnieść , zwinąć, w razie potrzeby dodać mąkę, zwinąć kulkę. Odstaw ciasto na 15 minut, przykryte wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
Krok 3:
Pokrój ciasto na ćwiartki. Wyjmij trzy części z powrotem pod ręcznik, rozwałkuj jedną część cienko. Zrobiłem to za pomocą maszyny do makaronu.
Krok 4:
Za pomocą okrągłego kształtu (możesz użyć szklanki) Wytnij kubki i umieść około łyżki nadzienia dyniowego na środku kubka i lekko posmaruj krawędzie kubka białkiem jajka za pomocą cienkiego pędzla.
Krok 5:
Połącz krawędzie koła, nadając ravioli kształt półksiężyca. Również za pomocą pędzla lekko posmaruj rogi białkiem.
Krok 6:
Delikatnie pociągnij oba rogi półksiężyca i połącz je ze sobą w zakładkę.
Krok 7:
Powtarzaj kroki 4,5 i 6, aż skończy się nadzienie, zwijając kolejno wszystkie pozostałe części ciasta. Ułóż gotowe ravioli na tacy lekko posypanej mąką.
Krok 8:
Do sosu: rozgrzej masło na małej patelni na średnim ogniu i gotuj na złoty kolor. Dodaj posiekane liście świeżej szałwii i zdejmij z ognia. Doprowadź osoloną wodę do wrzenia i zanurz tam ravioli. Gotuj, aż się pojawią. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij ravioli i przenieś je na patelnię z olejem, wymieszaj. Podawać na gorąco z odrobiną masła, w razie potrzeby lekko posypane startym parmezanem i mielonym pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Szałwia sucha - 315 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g