Mleko skondensowane domowe piętnaście minut

pyszne domowe mleko skondensowane gotuje się w zaledwie 15 minut! Moje gospodarstwo domowe bardzo lubi mleko skondensowane) i postanowiłem sam ugotować je w domu. Po wypróbowaniu gotowego skondensowanego mleka postanowiliśmy-nigdy więcej nie kupimy, tylko sami ugotujemy w domu! I ugotuj go bardzo szybko-tylko 15 minut i zawsze wiesz, z czego składa się ulubiona uczta Twoich dzieci)))
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 50 g
274 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki) tylko trzy proste produkty)) - mleko, cukier, mleko w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier i mleko w proszku do rondla ( w którym będziemy gotować) i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej mleko cienkim strumieniem i bardzo dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść rondel na kuchence. CAŁY CZAS NIEUSTANNIE PRZESZKADZAMY! Gotuj masę, zrób bardzo mały ogień i gotuj przez 10 minut. Powtarzam-nie przestając mieszać. Rozproszyłem się na sekundę i trochę spaliło się od dołu, oczywiście natychmiast go wymieszałem, ale pojawiły się małe kropki karmelowego koloru)) nie wpłynęło to na smak, ale nadal...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli wydaje ci się, że mleko skondensowane jest płynne - nie martw się. Dosłownie po 2-3 minutach, po zdjęciu z ognia, zgęstnieje, więc nie rozgotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić w rondlu, wlać do szklanego słoika i przechowywać w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z tych produktów wyszło około 400 gramów skondensowanego mleka. Uwierz mi, nie chcesz już sklepu, tylko domowej produkcji! Gotowanie jest szybkie i nie jest trudne. Możesz jeść z ciasteczkami, samodzielnie, dodawać do śmietany)) ciesz się) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy