skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki) tylko trzy proste produkty)) - mleko, cukier, mleko w proszku.
Krok 2:
Wlej cukier i mleko w proszku do rondla ( w którym będziemy gotować) i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Następnie wlej mleko cienkim strumieniem i bardzo dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 4:
Umieść rondel na kuchence. CAŁY CZAS NIEUSTANNIE PRZESZKADZAMY! Gotuj masę, zrób bardzo mały ogień i gotuj przez 10 minut. Powtarzam-nie przestając mieszać. Rozproszyłem się na sekundę i trochę spaliło się od dołu, oczywiście natychmiast go wymieszałem, ale pojawiły się małe kropki karmelowego koloru)) nie wpłynęło to na smak, ale nadal...
Krok 5:
Jeśli wydaje ci się, że mleko skondensowane jest płynne - nie martw się. Dosłownie po 2-3 minutach, po zdjęciu z ognia, zgęstnieje, więc nie rozgotuj.
Krok 6:
Schłodzić w rondlu, wlać do szklanego słoika i przechowywać w lodówce.
Krok 7:
Z tych produktów wyszło około 400 gramów skondensowanego mleka. Uwierz mi, nie chcesz już sklepu, tylko domowej produkcji! Gotowanie jest szybkie i nie jest trudne. Możesz jeść z ciasteczkami, samodzielnie, dodawać do śmietany)) ciesz się) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g