policzki cielęce zwiotczałe w czerwonym winie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
policzki, bez zewnętrznej folii, pokroić w porcje. Zwiń w mieszankę mąki, soli i pieprzu. Strząśnij nadmiar. Smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony w oleju roślinnym.
przełóż policzki do rondla, zalej winem, dodaj tyle wody, aby płyn całkowicie zakrył mięso. Dodaj tymianek, czosnek. dusić na małym ogniu przez 4-5 godzin.
W przypadku sosu Porto odparuj z cukrem. Dodaj policzki, wymieszaj. Gotuj, aż sos lekko karmelizuje. Ułóż policzki na talerzach, polej pozostałym sosem i podawaj z dowolnym dodatkiem. W tym przypadku z ryżem, warzywami, suszonymi owocami i pikantnymi ziołami. Policzki dobrze komponują się z tłuczonymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wina deserowe - 172 kcal/100g
- Wina półdziorne - 140 kcal/100g
- Wina są półsłodkie - 88 kcal/100g
- Wina słodkie - 100 kcal/100g
- Wino deserowe - 88 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Policzki wieprzowe - 540 kcal/100g
- Policzki wołowe - 200 kcal/100g